На Оксфордську бібліотеку чекає грандіозний переїзд

— 8 жовтня 2010, 15:23

Одній із найстаріших бібліотек Європи, яка має право на копію кожної книги, що видається в Об'єднаному Королівстві, почало бракувати місця ще в 1970-х. Останні ж роки ситуація стала критичною.

Аби розмістити книжки, що надходять до бібліотеки в кількості 1 тисяча примірників на день, мільйони з них довелося вивезти на зберігання за місто. Тисячі томів донині зберігаються у колишній соляній шахті в Чеширі, повідомляє The Daily Mail.

У наступні ж 12 місяців має здійснитися найбільший переїзд за часи існування Бодлеанської бібліотеки. Близько 6 мільйонів книжок та 1,2 мільйонів карт будуть перевезені до своєї нової домівки - Book Storage Facility (BSF), розташованої поблизу містечка Свіндон. "Нові пожильці" вільно розмістяться на 250 кілометрах полиць, які має книгосховище.

Туди переїдуть книжки й карти, до яких нечасто звертаються, тоді ж як більш популярні одиниці та особливі збірки, включно з чотирма оригінальними манускриптами ХІІІ-го сторіччя Magna Carta, лишаться в Оксфорді.

"BSF стане довгоочікуваним вирішенням проблеми простору, від якої так давно потерпала Бодлеанська бібліотека", - каже бібліотекар Сара Томас.

Студентам, які захочуть одержати книгу з нового сховища, потрібно буде лише зробити замовлення й за кілька годин її привезуть.

"Неможливо переоцінити значення Бодлеанської бібліотеки та наших надзвичайних колекцій. Завершення (будівництва) Book Storage Facility забезпечить збереження та захищеність унікальних колекцій бібліотеки задля майбутніх поколінь", - зазначив віце-канцлер Оксфорду професор Ендрю Гамільтон.

Створення нового книгосховища стало першою віхою масштабного 5-річного проекту, що має на меті поліпшення обслуговування читачів та зведення ще кількох ключових об'єктів, повідомляє сайт Бодлеанської бібліотеки.

Реклама:

Головне сьогодні