У яких продуктах знайшли ГМО

— 10 листопада 2010, 12:03

У 6% зразків, відібраних для дослідження Держспоживстандартом, їхня частка перевищила припустимі норми.

Не стали виключенням і деякі товари зі знаком "без ГМО". При цьому експерти відзначають, що серйозне покарання за ці порушення законодавством не передбачено, і це тільки сприяє погіршенню ситуації.

З початку року Держспоживстандарт перевірив понад 11 тисяч відібраних зразків. У 5,9% товарів вміст ГМО перевищує припустиму законом межу в 0,1%.

Генетично модифіковані організми виявили в хлібобулочних, кондитерських, м'ясних, ковбасних виробах, у м'ясних напівфабрикатах та молочній продукції.

Примітно, що ситуація практично не змінилася з минулого року, коли комітет зафіксував ГМО в 5,4% зразків.

До 10% продукції, в якій виявлено ГМО, були з позначкою "без ГМО", повідомив начальник науково-дослідного центру досліджень продукції Держкомітету з питань технічного регулювання і споживчої політики Володимир Семенович.

В Україні не контролюється наявність ГМО у кукурудзі та сої, де їхній вміст найвищий - швидше за все для виготовлення хлібобулочних виробів використовували борошно з генно-модифікованої кукурудзи, а в кондитерські вироби додавався соєвий лецитин - один з найпопулярніших емульгаторів, вважає Семенович.

Крім того, за його словами, більшість м'ясопереробників використовують соєвий білок, вміст якого допускається стандартами в ковбасах I і II сорту.

"Практично всі м'ясокомбінати використовують дешеве імпортне м'ясо із вмістом ГМО. За допомогою генно-модифікованих технологій іноземні виробники м'яса скорочують термін досягнення тваринами забійного віку і вирощують птахів із крихітним тільцем і величезними окостами", - розповіло джерело на великому м'ясопереробному підприємстві.

Повідомити назви компаній, у продукції яких виявлені ГМО, у Держспоживстандарту відмовилися. "Комітет не має ні копійки бюджетних коштів для проведення досліджень, тому більшість з них були проведені на замовлення самих компаній. Розголошувати їхні назви було б некоректно", - пояснив Володимир Семенович.

За законодавством, вміст ГМО вище 0,1% у харчових продуктах в Україні заборонений і дозволяється лише в зареєстрованих у державному реєстрі продуктах з інформацією про це на етикетці. При цьому в держреєстрі поки не зареєстровано жодного продукту.

Партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський відзначає, що, "за законом про захист прав споживачів, компанії, що порушили закон про маркування продукції з ГМО, можуть бути оштрафовані на 30% виторгу від реалізації партії товару, відносно якої ними подавалася недостовірна інформація".

Теоретично домогтися штрафу для таких постачальників можуть і звичайні споживачі, якщо їм вдасться довести, що в продукції з маркуванням "без ГМО" вони насправді містилися. "Але на практиці таких випадків не було, тому що зробити це досить складно - продукти, що містять ГМО, за органолептичними якостями абсолютно не відрізняються від тих, що їх не містять", - попереджає Мальський.

За матеріалами "Комерсант-Україна"

Реклама:

Головне сьогодні