Альфа-самця, що любить ризик, можна визначити за пальцями - вчені

— 11 листопада 2010, 10:35

Про здатність чоловіків приймати ризиковані рішення може розповісти довжина вказівного та безіменного пальців, стверджують канадські дослідники.

Потенційним інвесторам не завадило б оглядати пальці своїх фінансових радників, перш ніж робити вклади. Адже саме альфа-самці більш здатні до великих ризиків у особистому житті, спорті та на фінансовому ринку, пише Science Daily.

Про це свідчать результати нещодавнього дослідження, проведеного науковцями з Університету Конкордія, що в Монреалі, Канада. Їх опублікував журнал Personality and Individual Differences.

"Попередні дослідження пов'язали високий рівень тестостерону із ризикованою поведінкою та фінансовим успіхом", - каже старший дослідник та професор з маркетингу Гед Саад.

"Ми дослідили зв'язок між пренатальним тестостероном та різними схильностями до ризику. Наші результати демонструють зв'язок між високим тестостероном та здатністю до ризику в чоловіків у трьох галузях: розважальній, соціальній та фінансовій", - розповідає він.

Жінки зазвичай схильні обирати чоловіків у добрій фізичній формі, впевнених у собі та заможних. Таким чином схильність чоловіків ризикувати в спорті, із грішми та у стосунках з людьми робить їх привабливішими для потенційної половини, пояснює провідний автор дослідження Ерік Стенстром.

"Цікаво, що ця тенденція залежить від впливу тестостерону - більше тестостерону в матці (матері під час вагітності) може призвести до більших ризиків на арені, в барі та біржовому залі в подальшому житті", - зазначає він.

"Дія пренатального тестостерону впливає не лише на розвиток мозку ембріона, вона також уповільнює зростання вказівного пальця", - розповідає співавтор дослідження Зак Меденхолл.

Протягом свого дослідження науковці виміряли відношення довжини вказівного пальця до довжини всіх чотирьох (окрім великого) у 413 добровольців.

Виявилося, що ті з піддослідних, чий коефіцієнт був нижчим, були більш схильні до ризикованих вчинків. Результати були підтверджені й додатковими вимірами відношення довжини вказівного пальця до безіменного.

Таку кореляцію вчені виявили лише в чоловіків.

"Можливим поясненням "нульового ефекту" в жінок є те, що вони не вдаються до ризикованої поведінки як до сигналу до парування", - зауважує Саад.

Реклама:

Головне сьогодні