Як насправді п'ють коти – вчені розкрили секрет. Відео

— 12 листопада 2010, 17:55

Коти досягли вершини в мистецтві пити максимально вишукано та з мінімальними зусиллями. На відміну від собак, які неохайно сьорбають воду, застосовуючи свої язики в якості черпака, коти розробили складний та суперефективний метод всмоктування рідини, повідомляє The Daily Mail.

Відомо, що під час пиття коти простягають свої язики до миски, вигинаючи його кінчик подібно до літери J.

Втім, ретельно переглянувши відеозйомку того, як п'є кішка, американські вчені помітили, що вона лише торкається до рідини кінчиком язика, а тоді швидко відсмикує його.

Коли вона це робить, між язиком та поверхнею рідини утворюється стовпчик молока. Тоді киця закриває пащу, "відкушуючи" верхню частину стовпчика, причому підборіддя її лишається сухим.

Під час дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Science, було виявлено, що цей стовпчик утворюється завдяки нестійкому балансу між гравітацією, що тягне рідину донизу, та інерцією, за якою питво рухається за котячим язиком.

Домашні коти, ягуари, леви та тигри інстинктивно знають, як їм потрібно діяти, аби врівноважити ці дві сили, та коли закривати рота.

Коти в середньому роблять чотири рухи язиком на секунду, із кожним всмоктуючи 0,1 мілілітрів води чи молока, підрахували вчені з Массачусетського Інституту технологій, Технічного Університету Вірджинії та Прінстонського університету.

Під час дослідження науковцями були використані відео-спостереження за кішками, в тому числі й за власними домашніми улюбленцями, тигром, левом та ягуаром з американських зоопарків, а також епізоди з життя великих котів, взяті з сайту YouTube. Киця ж на ім'я Кутта Кутта, зображена в ролику, належить одному з дослідників.

Аби підтвердити свою гіпотезу, вчені навіть створили роботизовану версію котячого язика, що рухалася вниз та вгору над тарілкою з водою.

"Об'єм рідини, який кіт в змозі захопити щоразу, коли закриває рота, залежить від розміру та швидкості язика. Наше дослідження вказує на те, що кіт обирає швидкість, аби максимізувати потрапляння кількості рідини", - пояснює представник Принстону Джеффрі Арістофф.

"Це свідчить про те, що коти розумніші, ніж вважає багато людей, щонайменше коли йдеться про гідродинаміку", - зазначає науковець.

Реклама:

Головне сьогодні