Зима з морозами і снігом розпочнеться 25 листопада

— 16 листопада 2010, 11:00

Минулої неділі в Києві було зафіксовано найвищу температуру за всю історію регулярних спостережень за погодою - 21,7 градусів вище нуля, повідомляє "Сегодня".

"Вони (спостереження) ведуться з 1881 року, і такої температури в цей день ще не було", - розповів директор Гідрометцентру Микола Кульбіда.

"А останній рекорд був у 1969 році - 15,7 тепла. Насправді, це дуже велика аномалія. Ми не знаємо, з чим вона пов'язана (точно не з глобальним потеплінням, тому що за останні 20 років показники листопада практично не змінилися), але щось змінилося в атмосфері, що дало можливість потрапити до нас у листопаді африканському теплому вітру", - додав він.

Тим часом у Гідрометцентру з'явилися більш точні прогнози на половину місяця, що залишилася.

"Найтепліші дні минули, - каже Кульбіда. - До 18 листопада температура вдень буде коливатися в межах 15-20 градусів тепла, з 18-го і до 24 буде невелике похолодання, до 10-15 градусів", - розповів Кульбіда.

"А от з 25 і до 28 листопада в Україну вторгнеться холодне арктичне повітря. Температура вночі може впасти до 5-10 градусів морозу, вдень - до 0-5 нижче нуля. По всій території України, крім Південного Заходу, можливий невеликий сніг. 29-30 листопада знову трохи потеплішає - до 0-5 тепла вночі, і 5-10 вдень. Як далі - поки не ясно", - додав він.

На гірськолижних курортах Західної України з приводу теплого листопада поки не переживають - кажуть, останнім часом взагалі немає стабільного строку відкриття сезону:

"Позаторік ми відкрили зимовий сезон 15 листопада, у минулому - в середині грудня, - розповідає співробітник курорту "Буковель" Володимир Юзюк. - Але нам потрібно дочекатися 4 градусів морозу вночі, і тоді почнемо напиляти штучний сніг. Хоча, звичайно, природний сніжний покрив краще".

"Плануємо, що через 2-3 тижні вже зможемо відкрити зимовий сезон. Ті ж, хто заздалегідь забронював путівку, щоб покататися на лижах, повинні розуміти: ми продаємо проживання на курорті, а не сніг. Погодні умови - це форс-мажор. Але звернувшись за 14 днів, можна перенести путівку", - додав він.

Микола Кульбіда зауважує, що для Західної України прогнози ті ж - нічні мінуси прийдуть 25 листопада. "Сніг ми зможемо зробити за тиждень", - запевняє Юзюк.

А от грибники моляться, щоб осіннє тепло затяглося якомога довше. Через аномально теплий листопад в Україні небувалий за останні 6 років врожай грибів! Продавці вимушені віддавати їх задешево. "Усі гриби впали в ціні у 2 рази. Кіло свіжих білих віддаємо за 25 гривень, хоча торік - за 50", - розповів скупник Олександр Іванов.

Реклама:

Головне сьогодні