Стовбурові клітини допоможуть вилікувати мозок після інсульту

— 16 листопада 2010, 16:44

Раніше вважалося, що стовбурові клітини не можуть диференціюватися в нейронах головного мозку, які даються організму на все життя і, як вважалося, не відновлюються.

Стан пацієнта однієї з лікарень шотландського Глазго не поліпшувався протягом багатьох років, і невелика порція стовбурових клітин була імплантована в його мозок.

Чоловік, якому була зроблена операція, виписаний з госпіталю, і лікарі говорять, що зараз він почувається добре, пише ВВС.

Водночас, наскільки успішною виявиться нова технологія, поки неясно.

Група медиків з Інституту неврології та психології Університету Глазго протягом двох років будуть спостерігати за пацієнтом, щоб зрозуміти, наскільки успішним є цей метод лікування.

"У ході клінічних випробувань ми маємо намір простежити, наскільки безпечною і припустимою є операція з імплантації стовбурових клітин, яка вимагає уважного спостереження за станом пацієнта", - сказав професор Кіт Мюїр з Університету Глазго.

Стовбурові клітини є ранньою стадією розвитку клітин. Їх можна перетворити на клітини будь-яких тканин організму.

Сучасна медицина навчилася не тільки вирощувати стовбурові клітини з їх невеликої кількості, взятої з організму, але і трансплантувати їх.

Реклама:

Головне сьогодні