Французьку кухню визнали надбанням людства

— 18 листопада 2010, 15:30

Вперше гастрономічне мистецтво однієї окремо взятої країни опинилося в одному списку з іспанським танцем фламенко і китайськими методиками голковколювання, передає ВВС.

Експерти міжурядового комітету ЮНЕСКО з охорони нематеріальної культурної спадщини на своїй зустрічі в кенійській столиці Найробі прийшли до висновку, що французькі традиції приготування і прийому їжі, а також супутні трапезі звичаї представляють собою унікальний культурний феномен і гідні включення до списку Всесвітньої спадщини людства.

Конвенція про захист нематеріальних пам'яток культури була прийнята в 2003 році. Згідно з цим документом, який підписали 132 країни, занесені до списку національної культури та традиції підлягають охороні з боку світової спільноти.

З тих пір перелік ЮНЕСКО постійно поповнюється народними ремеслами, традиційними піснями, танцями і звичаями. Однак жодна світова гастрономічна культура досі не була визнана гідною занесення до списку.

Правда, в 2005 році в комітет ЮНЕСКО надійшла заявка від Мексики, проте експерти відмовилися включити до почесного списку мексиканську національну кухню.

Через рік група з 300 прославлених французьких кулінарів і шеф-кухарів виступила з такою ж ініціативою.

У 2008-му році президент Франції Ніколя Саркозі вже практично відкрито зажадав, щоб французьку кухню занесли нарешті до списку ЮНЕСКО.

"У нас найкраща в світі гастрономія!", - заявив на відкритті виставки сільського господарства французький президент.

Але потім, правда, додав: "Принаймні, на наш погляд".

І ось тепер експерти Міжурядового комітету ЮНЕСКО прийшли до висновку, що стосовно своєї національної кухні Ніколя Саркозі все ж був правий.

"В основі французької гастрономії лежить важливий соціальний аспект, оскільки найбільш значущі моменти в житті людини і суспільства у Франції нерозривно пов'язані з застіллям", - йдеться у висновку комісії.

Реклама:

Головне сьогодні