Топ-100 найвпливовіших жінок України

Як ніколи раніше в нинішньому рейтингу "Найвпливовіших жінок України" журналу "Фокус" важать родинні зв'язки. Дружини поважних державних чиновників або близькі родички також одержали високі оцінки експертів.

Причому не тільки активні дами, як, приміром, Юлія Новикова - народний депутат і сестра глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна, але й Олена Хорошковська та Людмила Янукович. Обидві ведуть закритий спосіб життя, а перша леді практично не бере участі у житті країни.

У цілому список найвпливовіших жінок України помітно обновився: у сотні 27 нових облич.

Отже, п'ятий рік поспіль на першій сходинці залишається Юлія Тимошенко. На відміну від попередніх років, цього разу 49-річна Леді Ю рідше одержувала беззастережне перше місце в оцінках експертів: їй переважно віддавали друге або третє місце. Проте за сумою балів Юлія Володимирівна випередила інших претенденток на лідерство.

Юлія Тимошенко

Другу сходинку рейтингу посіла 51-річна Ганна Герман - заступниця глави адміністрації президента. Зовсім нещодавно вона повернулася на роботу після інфаркту. Перебуваючи у лікарні Ганна Герман встигла написати книгу "Червона Атлантида" - повість про три жіночі долі, що, за словами автора, не має паралелей з її особистою долею.

Ганна Герман

На 30 позицій покращила свій минулорічний результат 50-річна Ірина Акімова. Цього року перший заступник глави адміністрації президента посіла третю сходинку.

Відзначаючи економічну грамотність Акімової, аналітики називають її зараз очима Ріната Ахметова в адміністрації. Але і зі своїм нинішнім керівником Сергієм Льовочкін, за словами працівників адміністрації, у неї хороші стосунки.

Ірина Акімова

Також покращила свою позицію 39-річна Олена Пінчук. Цього року президент фонду "АнтиСНІД" і дружина бізнесмена Віктора Пінчука посіла четверту сходину серед найвпливовіших жінок країни.

Звичайно, впливовість Олени Пінчук пояснюється тим, що дочка екс-президента і дружина власника компанії "Інтерпайп" лишається представницею однієї з найпотужніших українських фінансово-промислових груп.

Олена Пінчук

П'яту сходинку в рейтингу посіла ще один із заступників глави адміністрації президента, 34-річна Олена Лукаш. Родинні зв'язки в екс-депутатки не бідні: її чоловік Григорій Ілляшов - генерал СБУ, керівник служби зовнішньої розвідки, сестра Тетяна Лукаш - секретар ЦВК.

Олена Лукаш

Не змінила свою позицію - шосту сходинку - уповноважений Верховної Ради з питань прав людини Ніна Карпачова.

Ніна Карпачова

Проривом цьогорічного рейтингу можна назвати Тетяну Бахтєєву. 56-річна народний депутат від Партії регіонів і голова комітету ВР з питань охорони здоров'я вона піднялася на 53 позиції, опинившись на сьомій сходинці.

Вона у хороших дружніх і ділових стосунках з усіма впливовими регіоналами, почувається впевнено без міністерського портфелю і залишається одним із головних ньюз-мейкерів в галузі медицини.

Тетяна Бахтєєва

Єдина, хто поступився своїм місцем у першій десятці цього року - 57-річна секретар РНБО Раїса Богатирьова.

Цю посаду вона обійняла ще за часів президентства Віктора Ющенка, а тому відставку з приходом Віктора Януковича не пророкував хіба що лінивий. Втім, Раїса Василівна втрималася у кріслі, адже її вважають близькою до найбагатшої людини країни - Ріната Ахметова.

Раїса Богатирьова

Вперше у рейтингу і відразу в першій десятці опинилася 33-річна Юлія Новікова. Сестра глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна дуже не любить згадки про ці родинні зв'язки і жаліється, що часом не може обійняти ту чи іншу посаду, бо це може погано позначитися на іміджі її брата.

Юлія Новікова

Першу десятку закриває власник і головний редактор інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула. Цього року вона покращила свою позицію на 26 пунктів, що можна пояснити гучними розслідуваннями видання, зокрема, про резиденцію Віктора Януковича "Межигір'я".

Дружина президента Людмила Янукович посіла лише дванадцяту сходинку, пропустивши перед собою заступника головного редактора "Дзеркала тижня" Юлію Мостову. Багато пунктів втратила екс - перша леді Катерина Ющенко. Минулого року вона посідала третю сходину, а цього - посіла лише 30.

Людмила Янукович

Вперше у рейтингу найвпливовіших дам опинилася і дружина віце-прем'єра Сергія Тігіпка Вікторія Тігіпко. Вона посіла 13 сходинку. Зовсім недалеко від неї - на 16 місці - опинилася ще один новачок рейтингу, дружина голови СБУ Олена Хорошковська.

Актриса, народна артистка СРСР та України Ада Роговцева посіла 27 сходинку, покращила свою позицію на 16 пунктів поетеса Ліна Костенко - вона на 36 сходинці. Також покращила свій результат режисер Кіра Муратова - вона посіла 48 сходинку, додавши до минулорічного результату 17 пунктів.

Українська письменниця Оксана Забужко втратила 9 пунктів, посівши 78 сходинку. Екс-директор "Українського дому" і новий керівник "Мистецького арсеналу" Наталя Заболотна опинилася на 87 сходинці.

На 90 сходинці опинилася новачок рейтингу, дизайнер Вікторія Гресь. А от співзасновник і голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська втратила 2 пункти і посіла 95 сходинку.

Фото Олександра Прокопенка, УНІАН, "Українське фото", Михайла Марківа, PHL, РНБО, Максима Люкова та з особистих архівів

Реклама:

Головне сьогодні