Статуї бога Марса повернули пеніс на вимогу Берлусконі

— 19 листопада 2010, 11:35

За наказом прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі мармуровій скульптурі епохи Стародавнього Риму, що зображає бога війни Марса та богиню Венеру, зробили "косметичну операцію".

Таким чином, у статуї з'явилися новий статевий орган та рука, пише ВВС.

Подейкують, що на розпорядження про реставрацію Венери та Марса прем'єра наштовхнули китайці.

"Чому в Китаї скульптури виглядають як нові, а в наших не вистачає чи то рук, чи то голів? Відновіть статуї", - наводить слова Берлусконі видання La Repubblica.

Мистецтвознавці обурені втручанням прем'єра. Знавці наполягають, що відновлення подібного роду стародавніх експонатів є поганим тоном і суперечить естетиці образотворчого мистецтва.

Статуї Марса та Венери до реставрації та після. Фото Reuters

Зокрема, Сільвіо розгнівав італійських реставраторів тим, що порушив головне їхнє правило: ніколи не намагатися відновити досконалість стародавніх предметів мистецтва.

[L]Раніше подібна "косметична реставрація", яка коштує понад 73 тисяч євро, проводилася на багатьох пошкоджених давньоримських статуях - почали це робити з XVII століття, але зараз подібне ставлення до історичної спадщини вийшло з моди.

Античні статуї Марса та Венери були знайдені в результаті розкопок близько 100 років тому і зараз знаходяться в римській резиденції італійського прем'єра. Раніше ж цінні експонати зберігалися в одному з музеїв Італії
Реклама:

Головне сьогодні