Будівельники Стоунхендж могли використати кулькові підшипники - археологи

— 19 листопада 2010, 12:40

Та сама технологія, яка нині використовується для плавного руху транспортних засобів та механізмів, могла бути застосована й стародавніми будівельниками, вважають науковці.

Дослідники з Університету Ексетера продемонстрували - кульки, розміщені в дерев'яних жолобах, справді дозволили б легко рухати багатотонне каміння, повідомляє The Daily Mail.

Під час експерименту замість кам'яних брил були використані бетонні плити. Аби ще збільшити вагу, археолог Андрю Янг навіть особисто всівся на них згори.

"Справжнє випробування було, коли колега використав свій вказівний палець, аби штовхнути мене вперед - просто натиснув, а плити і я рвонули вперед", - ділиться він враженнями.

Фото з Daily Mail

"Це доводить, що кулі могли рухати великі важкі об'єкти, та можуть бути вірогідним поясненням того, як пересували гігантське каміння", - каже археолог.

Донині науці не вдавалося знайти переконливого пояснення тому, як саме важкі плити перемістили з кар'єрів до Солсберійської рівнини у графстві Уілтшир. Деяким з брил довелося подолати відстань у майже 250 кілометрів.

Попередні спроби відтворити процес транспортування - за допомогою дерев'яних "роликів" або ж по воді - були непереконливими.

На ідею щодо підшипників дослідників наштовхнули кам'яні кулі завбільшки з м'ячик для крикету. Їх було знайдено біля монументу, подібного до Стоунхенджу, який знаходиться в Абердінширі, Шотландія.

Тамтешня стародавня споруда складається з подекуди навіть більших брил, ніж Стоунхендж.

Вчені мають намір повторити свій експеримент в Абердінширі. Проте наступного разу вони використають більш автентичні матеріали, кам'яні кулі, а тягти вантаж довірять бикам.

Реклама:

Головне сьогодні