Стовбурові клітини випробують для лікування сліпоти у людей

— 22 листопада 2010, 13:46

Першими пацієнтами стануть молоді люди та підлітки зі спадковою формою сліпоти.

Дослідникам врешті вдалося одержати "зелене світло" на використання в цьому експерименті ембріональних стовбурових клітин, повідомляє The Daily Mail.

Технологія, здатна повернути зір або ж зарадити розвитку сліпоти, досі тестувалася лише на тваринах.

Якщо ж "феноменальні" результати, що їх науковці одержали під час попередніх експериментів, буде підтверджено, це цілком змінить життя мільйонів людей.

Тестування методу на особах старшого віку, які страждають на макулярну дегенерацію (загибель нервових клітин центральних відділів сітківки ока), найпоширенішу форму сліпоти в похилому віці, лікарі сподіваються провести в наступному році.

Як відомо, стовбурові клітини мають здатність перетворюватися на клітини інших типів, завдяки чому являють собою унікальний "ремонтний набір" для всього організму.

Революційний метод полягає в тому, аби за допомогою вітамінів та інших хімічних речовин, змусити клітини перетворитися на здорові версії клітин очного дна, які були ушкоджені внаслідок захворювання.

"Це важлива віха для нас", - каже провідний дослідник Роберт Ланца.

Водночас, ідея використання стовбурових клітин, одержаних з людських ембріонів, не схвалюється організаціями пролайфістів, які вважають це "грабунком ненароджених дітей".

Реклама:

Головне сьогодні