Тест

У "Борисполі" через сканери бачать інтимні органи пасажирів

До американців, що мають намір оголосити бойкот бодісканерам в аеропортах, можуть приєднатися й українці. Жителі Штатів виступають проти спецпристроїв, що з метою безпеки "роздягають" людей на екрані.

Скандал почався після того, як на одному з американських блогів з'явилися фото "голих" чиновників, знятих бодісканерами.

Нині свій протест уже висловлюють українські священики. Як сказав протоієрей Олег Мельничук, церква має намір підняти питання по бодісканерах: "Вони порушують духовно-інтимний світ людини. Я розумію, що це безпека, але у пасажирів повинен бути вибір".

Єдині в Україні бодісканери стоять в аеропорті "Бориспіль" - п'ять у терміналі "B" і три в терміналі "F".

Знімки не зберігають

Скандальні пристрої розташовані в закритій кімнаті, потрапити в яку сторонньому неможливо.

У терміналі "F" три монітори, на яких і відображається те, що знімає сканер. У жінок чітко видна область грудей і нижче пояса, так само як і в чоловіків.

"Обличчя пасажира спеціально закрито плямою, щоб ніхто не зміг ідентифікувати людину. Самі знімки показують тільки на моніторі і після цього видаляють. Тому роздрукувати чийсь силует і сказати, що це точно той чи інший пасажир - неможливо", - запевняє прес-секретар "Борисполя" Оксана Ожинова.

Радіохвильовий сканер "бачить" на тілі людини все - монетки, паперові гроші, заклепки, голки, документи.

Звичайно, можна побачити і приклеєний до тіла діамант або наркотики. А от якщо, наприклад, діамант пасажир проковтне, то сканер його не знайде - тому що внутрішні органи не просвічує.

Небезпечно?

Випромінювання сканера, як стверджують фахівці аеропорту, у 10 тисяч разів нижче, ніж випромінювання мобільного. Хоча інші фахівці з цим не згодні.

"Це випромінювання в десятки разів сильніше, ніж УЗД. Пасажири від одного просвічування не сильно постраждають, а от у співробітників аеропорту можуть бути проблеми зі здоров'ям", - вважає фізіолог Валерій Миргородський.

Право відмовитися

Від перевірки на бодісканері відмовитися не можна - у протилежному випадку вас просто не пустять на рейс.

Виключення можуть зробити лише для вагітних і тих, у кого вбудований кардіостимулятор. В останньому випадку треба показати довідку. Такі пасажири пройдуть "ручну" перевірку. Але в "Борисполі" кажуть, що пасажири від сканерів не відмовлялися.

Як працює бодісканер

У залі огляду аеропорту встановлено спеціальну прозору кабінку. В неї заходить пасажир, піднімає руки вгору.

За 2-5 секунд пристрій за допомогою радіохвиль сканує людину, знімок виводиться на монітор у "таємній" кімнаті.

Диспетчер перевіряє - чи немає на тілі в пасажира зайвих або підозрілих предметів.

Сканер просвічує тільки тіло людини, але не внутрішні органи, як, приміром, рентген-апарат.

Раніше в аеропортах були пристрої, що працюють на основі рентгенпросвічування. Але вони заборонені, оскільки можуть завдати шкоди здоров'ю і вже не застосовуються.

За матеріалами "Сегодня"