Кожна четверта огрядна жінка вважає себе стрункою – дослідники

— 23 листопада 2010, 19:46

Ожиріння стало настільки звичним явищем, що призвело до втрати розуміння того, що ж є здорова вага, застерігають дослідники.

Опитування, в якому взяли участь більше 2 тисяч респонденток, довело: чимало жінок навіть не здогадуються, чи є насправді здоровою їхня вага.

Результати дослідження опублікував журнал "Акушерство та гінекологія", пише The Telegraph.

"Кількість (випадків) ожиріння зросла, багато жінок визначають надлишок ваги як норму, базуючись не на вимірах, а на тому, як вони самі себе бачать", - наголосив співавтор дослідження, представник Університету Техаса Мабудур Рахман.

25% повних жінок припустилися помилки, відповідаючи на запитання про свою вагу. Натомість серед струнких респонденток невірну цифру назвали лише 16%.

Цікаво, що применшувати свою реальну вагу виявилися більш схильними іспано- та афроамериканки. І навпаки, більше жінок з нормальною вагою, що зарахували себе до тих, хто має надлишкову, виявилося серед білих учасниць.

Жінки зі здоровою вагою, які вважають себе надто гладкими, воліють пропускати прийоми їжі, дотримуватися дієт та викурювати більше цигарок, аніж жінки з надлишковою вагою, які вважають себе стрункими.

"Хибне сприйняття ваги являє собою загрозу для успіху програм із запобігання ожирінню", - зазначила головний автор дослідження Еббі Беренсон.

"Люди з надлишковою вагою, які не визнають, що мають надлишкову вагу, набагато менше вдаються до здорового харчування та фізичних вправ", - пояснила вона.

Таким чином, наголошує науковець, ця категорія людей наражає себе на небезпеку серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та інших серйозних проблем.

"Це надто важливо для жінок репродуктивного віку, оскільки вони є більш схильними до повноти, ніж чоловіки цього ж віку, часто через те, що вони народили щонайменше одну дитину та не втратили ваги, набраної за вагітність, і виявили, що їхній розклад ускладнює виконання вправ та здорове харчування", - додає Беренсон.

Реклама:

Головне сьогодні