Тест

Вчені відкрили секрет літаючих змій

Здатність парити в повітрі є у п'яти споріднених видів так званих літаючих змій, зокрема у Chrysopelea Paradisi. Стрибаючи з гілок, вони можуть переміщатися на відстань як мінімум 24 метри.

Точний механізм "польоту" змій був невідомий, хоча деякі фахівці припускали, що вони парять так само, як повітряні змії або паперові літачки.

Щоб перевірити цю гіпотезу, автори нової роботи знімали на відео змій, що стрибають з 15-метрових підвищень. Для аналізу їх рухів вчені прикріплювали на тіло тварин декілька білих відміток, по яких могли точно визначити положення частин тіла змії в просторі при перегляді отриманих кадрів.

Використовуючи отриману інформацію, фахівці отримали модель переміщень С. Paradisi, пише Лента.ру з посиланням LiveScience.

Згідно з підсумками дослідження, змія не просто ковзає у повітрі нетривалий термін, а й злітає вгору, завдяки тому, що результуюча сила, що діє на її тіло, спрямована вгору.

Такого ефекту С. Paradisi вдається домогтися, по-перше, за рахунок сплощеної форми тіла, по-друге, за рахунок фіксації верхньої половини тулуба, і, по-третє, за рахунок споконвічного стрибка вгору, коли тварина згинається на кшталт латинської літери J.

Нещодавно інший колектив учених запропонував модель, що пояснює, як могли літати птерозаври - вимерлі крилаті ящери, що жили одночасно з динозаврами.

Деякий час тому в середовищі палеонтологів стала набирати популярність гіпотеза про те, що ці істоти не могли відриватися від землі з-за великої маси (вона могла перевищувати 500 кілограмів).