Жіночі й чоловічі обличчя розпізнаються різними ділянками мозку

— 25 листопада 2010, 17:40

Такого висновку в ході експериментів дійшли американські вчені, повідомляє The Daily Mail. Одержані ними результати кидають виклик давній упевненості неврологів, що бачення мозком об'єкту не залежить від того, як цей об'єкт розташований відносно глядача.

В реальному світі ефект, виявлений американськими дослідниками, лишається непоміченим, оскільки визначити, чоловіче обличчя чи жіноче, допомагають чимало інших гендерних ознак, таких як волосся чи одяг.

Але без цих індикаторів відносно невеличкі групи нейронів у мозку, які аналізують різні частини картинки, можуть спричинити помилку в класифікації облич за статтю.

Під час експериментів дослідники використовували створені комп'ютером зображення облич, позбавлені решти ознак, які б вказували на стать.

"Ви не можете передбачити, що можна дивитися на два ідентичні обличчя і вважати, що вони виглядають по-різному", - каже представник Інституту досліджень мозку імені Макговерна Араш Арфаз.

Піддослідні мусили фокусувати свій погляд на центрі екрану, тоді як жіночі й чоловічі обличчя з'являлися в різних його частинах і лише на 50 мілісекунд. Кожна картинка була менше 2 сантиметрів заввишки. Учасники мали визначити, належить обличчя чоловікові або жінці.

Що стосується більш "андрогінних" облич, то ті ж самі їхні риси відносилися учасниками до чоловічих чи жіночих залежно від того, в якій частині екрану вони з'являлися.

Деякі з них визначалися як жіночі, коли виникали в правому верхньому куті екрану, тоді ж як інші учасники вважали їх чоловічими.

Науковці пояснюють, клітини зорової кори мозку групуються залежно від того, яку ділянку зображення вони аналізують. Кожна група має відносно невелику кількість нейронів, які відповідають за інтерпретацію статі обличчя. Що меншою є картинка, то менше клітин буде залучено до її аналізу.

У результаті, більшість клітин однієї групи можуть виявитися такими, що реагують на чоловічі обличчя, тоді ж як інша частина зорової кори, навпаки, радше впізнаватиме жіночі риси.

Реклама:

Головне сьогодні