Тест

Перелік рецептурних ліків не збільшився – МОЗ

Про це заявив заступник директора Департаменту регуляторної політики у сфері обліку лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров'я МОЗ України Володимир Карасик у п'ятницю.

"Ніякої революції з 1 грудня на території України в плані відпуску лікарських засобів не відбудеться. Для наших пацієнтів нічого практично не міняється. МОЗ не збільшувало долю рецептурних лікарських засобів серед тих, що відпускаються через аптеки, і не зменшував долю безрецептурних. Все, що куплялось без рецепта в аптеках на сьогодні, вчора і після 1 грудня так і буде куплятись", – заявив Володимир Карасик.

[L]Непорозуміння викликав проект наказу "Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360", який буде введено в дію з 1 грудня поточного року для посилення контролю за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів. Відтак найперше стосуватиметься лікарів та фармацевтів.

В цьому проекті наказу прописані зміни в оформленні рецептурного бланку на рецептурні лікарські засоби.

Так з наступного місяця лікар зобов'язаний буде виписувати рецепт тільки латинською мовою. Цей захід дасть можливість пацієнту при потребі придбати ліки за кордоном.

До того ж ескулап повинен виписувати рецепт тільки на рецептурних бланках у двох екземплярах і ставити на них свій підпис та особисту печатку. Він також має записувати призначення у медичній документації (історії хвороби, медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого).

Один з примірників рецепту із позначкою "для хворого" залишається у пацієнта.

"У випадку якихось казусів пацієнт з цим документом, підписаним лікарем, з особистою печаткою лікаря зможе звернутись в певні інстанції для того, щоб вирішити пов’язані із лікуванням питання", – пояснив Карасик.

Інший екземпляр потрібно буде віддати фармацевту в аптеці або аптечному пункті.

Якщо ж ви придбали меншу кількість лікарського засобу, ніж виписано лікарем, то в рецепті фармацевт повинен поставити штамп "Відпущено", відмітити кількість придбаних ліків та повернути рецепт вам. За цим рецептом можна купувати відповідні медикаменти до тих пір, доки не набереться кількість, яку призначив лікар. Проте рецепт на рецептурні ліки (крім наркотичних (психотропних)) дійсний протягом місяця.

Якщо в аптеці немає виписаних ліків, можна придбати лікарський засіб за іншою торговельною назвою, але з такою самою діючою речовиною, формою відпуску та дозуванням, як і лікарський засіб, виписаний у рецепті. Проте це не стосується ліків, які відпускаються безоплатно і на пільгових умовах та ті, що підлягають предметно-кількісному обліку.

Ще одним із нововведень є те, що аптеки повинні зберігати протягом одного кварталу рецепти та копії рецептів.

Останні оформляють фармацевти, якщо ви купували виписану кількість ліків частинами. Це необхідно для контролю за кількістю відпущених рецептурних ліків.

За словами Володимира Карасика, зміни до наказу МОЗ України № 360 попередить призначення надлишкової кількості медикаментів, які не завжди необхідні для лікування того чи іншого захворювання.

Якщо аптеки та медичні заклади не виконуватимуть вимоги Наказу, то можуть втратити ліцензію.

"Кінцевим покаранням може бути позбавлення ліцензії, бо в ліцензійних умовах аптек є пункт, за яким вони зобов’язані відпускати рецептурні форми лікарських засобів за рецептами і у випадку невиконання цього пункту, перший раз – робиться попередження. На другий раз вони можуть втратити ліцензію. Це ж стосується і лікарняних закладів", – відмітив Карасик.

"Проте це все робиться не для того, щоб закривати аптеки та лікарняні заклади, а для того щоб навести порядок, в першу чергу для наших пацієнтів, для того, щоб вони були захищенні ще й документально", – додав він.

За словами Карасика, в Україні 30% від загальної кількості ліків є нерецептурними. Вони становлять половину у грошовому еквіваленті.