Знайдено найдієвіший спосіб схуднути

— 26 листопада 2010, 17:21

Співробітники факультету наук про життя Копенгагенського університету (Данія) представили результати найбільшого в історії дієтологічного дослідження.

Висновки науковців свідчать: якщо ви хочете скинути вагу, дотримуйтеся раціону, багатого білками, тобто налягайте на м'ясо без жиру, молочні продукти з низьким вмістом жиру і бобові.

При цьому слід обмежити надходження калорій з продуктів, багатих крохмалем: білого хліба і білого рису. На цій дієті ви можете їсти досхочу, не рахуючи калорій і не набираючи ваги.

І ще один важливий висновок: жоден набір офіційних дієтологічних рекомендацій не здатний врятувати вас від ожиріння.

Великомасштабне дослідження під назвою "Діоген" було спрямоване на з'ясування оптимальної дієти для профілактики і лікування ожиріння, повідомляє PhysOrg.

Над науковим експериментом працювали вісім європейських дослідницьких центрів на чолі з Томасом Мейнерт Ларсеном та Арне Аструпом. Фінансувалося дослідження за рахунок гранту Європейського союзу у 14,5 мільйонів євро.

Результати експерименту були нещодавно опубліковано в New England Journal of Medicine та вже привернули велику увагу міжнародної громадськості.

У проекті "Діоген" взяли участь 772 сім'ї, в тому числі 938 дорослих та 827 дітей. Протягом перших восьми тижнів дорослі із зайвою вагою сиділи на 800 калорій на день і втратили в середньому 11 кілограмів. Потім вони були випадковим чином розподілені між п'ятьма дієтами з низьким вмістом жирів і дотримувалися їх протягом півроку.

Дієти були наступними: низькобілкова (на білки доводилося 13% спожитої енергії) з високим глікемічним індексом (ГІ), низькобілкова з низьким ГІ, високобілкова (25%) з низьким ГІ, високобілкова з високим ГІ та контрольна група, що дотримувалася офіційних рекомендацій дієтологів.

Найменш ефективною виявилася низькобілкова дієта з високим глікемічним індексом: ця група набрала у середньому 1,67 кілограм.

Високобілкова дієта з низьким ГІ, навпаки, стала найкориснішою й до того ж найпростішою: у цій групі до кінця проекту залишилося найбільше учасників.

Що ж до дітей, які брали участь у дослідженні, то їм потрібно було дотримуватися тієї ж дієти, що й батьки. Приблизно 45% учасників дитячої частини дослідження мали зайву вагу.

Реклама:

Головне сьогодні