Вчені створили чотирьох клонів легендарної вівці Доллі

— 30 листопада 2010, 12:54

Вівця Доллі стала першим ссавцем, клонованим з дорослої клітини, взятої з тканини вимені. Вона народилася в Рослінському інституті поблизу Едінбургу в 1996-му році.

Тварина, названа на честь американської кантрі-співачки Доллі Партон, стала справжньою науковою сенсацією.

Втім, критики застерігали, що технологія клонування неминуче пов'язана з патологіями вагітності, мертвонародженістю, а для тих створінь, яким вдається вижити - із поганим здоров'ям та ризиком передчасної смерті.

У віці шести років Доллі, яка страждала від артриту та захворювання легень, справді довелося приспати, пише The Daily Mail.

Останні експерименти з клонування овець почасти мають на меті перевірити, чи вдасться, за рахунок вдосконалення технології, знизити ризик проблем зі здоров'ям тварин як в утробі, так і поза нею.

Фото з Daily Mail

Решта тканин вимені, з якого було "зроблено" Доллі, досі зберігалися в замороженому стані. Саме їх вчені використали для створення "послідовниць" легендарної тварини. Це означає, що всі вони - вівця - донор тканини, сама Доллі та нинішня четвірка тварин - є генетично ідентичними.

"Доллі жива та здорова. Генетично вони - Доллі", - сказала представниця Ноттінгемського університету, професор Кейт Кемпбелл, яка опікується тваринками.

Клонування Доллі-першої було тривалим та складним процесом. Загалом було використано 277 яйцеклітин і лише одне ягня вижило.

Натомість для створення кожної з сучасних чотирьох Доллі знадобилося лише по п'ять ембріонів. На сьогодні в науковців немає жодних претензій до здоров'я тварин, також в овець відсутні будь-які ознаки розвитку артриту, запевняє Кемпбелл.

Вівці з'явилися на світ три з половиною роки тому, втім, про їхнє існування професор Кемпбелл повідомила лише нещодавно, під час дебатів щодо клонування в Європарламенті.

Реклама:

Головне сьогодні