Онколог винайшов "еліксир молодості"

— 1 грудня 2010, 11:28

Онколог Рональд ДеПіньо з Гарвардського університету стверджує, що винайшов справжній "еліксир молодості" - препарат, який значно відсуне або навіть поверне назад процес старіння, передає The Daily Mail.

Вчений каже, що винайдена ним засіб позбавить людину від хвороби Альцгеймера і серцевих захворювань, а також запобіжить вікові зміни шкіри та волосяного покриву.

У разі, якщо "еліксир" працюватиме, то і чоловіки, і жінки зможуть набагато більше зберігати здатність до виробництва потомства. Збільшення тривалості здорового життя допоможе державі значно скоротити витрати на охорону здоров'я, а сім'ям - знизити тягар турботи про своїх престарілих родичів, пояснює фахівець

Доктор ДеПіньо вирішив випробувати свій винахід на тваринах. Вчений підібрав піддослідних мишей, шкірні покриви, мозок і внутрішні органи яких були зношені до стану, аналогічного тому, в якому вони перебувають у 80-річної людини.

ДеПіньо став давати мишам винайдений ним препарат і виявив, що вже через два місяці у них з'явилося стільки нових клітин, що замінили майже всі старі клітини в зношених органах. Примітно, що самець, який був раніше безплідний, в результаті експерименту зачав три численні приплоди.

Сам доктор ДеПіньо пояснює експеримент з мишами дещо загадково, спробувавши тлумачити його в людському вимірі: "Уявіть собі, що сорокарічний чоловік, який виглядав так, ніби йому було за 80, став виглядати і відчувати себе на 50".

До 2025-го року близько 1,2 мільярдів людей переступлять 60-річний рубіж, що призведе до зростання ракових, серцево-судинних захворювань, а також хвороби Альцгеймера у всьому світі. Тому людство зіткнеться з вагомим тягарем турботи про літніх людей.

"Але вперше старіння вдалося повернути назад. Це означає, що ми можемо омолодити постарілі органи", - стверджує винахідник.

Основою зробленого в США відкриття є теломери - кінцеві ділянки хромосом. Це крихітні біологічно годинник, які захищають хромосоми від пошкоджень. З часом теломери коротшають, що посилює небезпеку придбання організмом хвороби Альцгеймера. Врешті-решт вони скорочуються до такої міри, що клітини гинуть.

У 2009 році за відкриття механізму захисту хромосом теломерами Нобелівську премію з медицини отримали троє американських фахівців - Елізабет Блекберн, Керол Грейдер і Джек Шостак.

Примітно, що гіпотезу про теломери першим висловив ще в 1971 році радянський геронтолог Олексій Оловніков. Але він написав лише одну статтю на цю тему, робота ж над нею була продовжена американськими вченими. У результаті Оловніков залишився без Нобелівської премії.

Реклама:

Головне сьогодні