У США заборонили слабоалкогольні коктейлі

— 14 грудня 2010, 10:11

Заборону на їхній продаж було введено через занепокоєння за здоров'я підлітків та молоді, серед яких ці напої отримали велику популярність.

Управління з контролю якості продуктів і ліків США (FDA) зажадало прибрати з рецептури алкопопсів кофеїн.

Це рішення прийнято на тлі побоювань у багатьох країнах світу - від Британії до Мексики - про те, як ці коктейлі впливають на здоров'я, передає Бі-Бі-Сі.

Кілька тижнів тому група школярів зібралася в Нью-Йорку на демонстрацію. Вони співали пісні і тримали в руках свічки, ніби на знак скорботи за загиблим другом. Насправді підлітки оплакували припинення виробництва коктейлю Four Loko в його колишньому вигляді. Коктейль залишиться у продажу, однак в ньому більше не буде кофеїну.

Цей алкогольний енергетик з фруктовими добавками містить 12% алкоголю, що майже в три рази більше, ніж у звичайному пиві, а кофеїну в одній банці стільки ж, скільки в великій склянці кави з Starbucks. Ті, кому подобається цей коктейль, кажуть, що він смачний і після нього відчуваєш себе добре.

Представник FDA Джошуа Шарфстей заявив, що суміш кофеїну та алкоголю представляє "загрозу громадському здоров'ю".

Учень коледжу з Нью-Джерсі Джеймс Кулінський розповів, що коли його друг випив трохи менше трьох банок за годину, то перестав "розуміти, що з ним відбувається".

"У нього відмовили всі рухові рефлекси і він перестав говорити", - розповів студент.

При цьому він визнає, що банку коштує півтора долара і це недорогий спосіб напитися.

Відразу після випадку з другом Джеймса його коледж заборонив Four Loko на території кампуса. А після того, як у жовтні дев'ять студентів Центрального університету Вашингтона потрапили до лікарні, Four Loko був заборонений у всьому штаті Вашингтон.

"Прийшов час заборонити продаж алкогольних енергетиків", - заявила головний прокурор штату Вашингтон Маккенна Роб.

Навколо Four Loko, який продавався в 46 штатах США, оформився цілий культ: понад 100 тисяч учнів коледжів вступили в групи в соціальній мережі Facebook, що виступають проти заборони енергетиків з кофеїном.

Напій - винахід трьох друзів з Університету Огайо, що створили згодом компанію Phusion Projects, - надійшов у продаж в 2008 році.

Компанія заперечує, що енергетики призводять до алкогольної залежності.

"Ми в черговий раз заявляємо, що суміш алкоголю та кофеїну безпечна", - сказали засновники компанії.

У Phusion Projects вважають, що якщо їхня суміш визнана небезпечною для здоров'я, то слід перевіряти і каву з додаванням віскі, який люди п'ють роками.

Реклама:

Головне сьогодні