Тест

Людиною року Time став не Ассанж

Людиною року за версією журналу Time став засновник мережі Facebook та наймолодший мільярдер у світі Марк Цукерберг.

У своєму листі головний редактор журналу пояснює вибір редакції наступним чином: "У 1924 році Вірджинія Вульф писала про те, що стосунки між людьми суттєво зміняться. Ці зміни зачеплять усі сфери життя від політики до релігії і поведінки людей".

"Мало хто з нею не погодиться. Століття після цього ми переживаємо інші зміни. Став іншим спосіб зв'язку між нами та з різними установами. Зараз спостерігається децентралізація влади і водночас, мабуть, більшає віра людей одне в одного", - пише редактор.

"Те, що раніше вважалося сокровенним, нині стає доступним мільйонам за допомогою натиску на клавіатуру. І більше ніж будь-хто інший на світовій арені Facebook Марка Цукенберга є в центрі цих змін", - пояснює головний редактор.

[L]

"Лише за один день на Facebook публікується близько мільярда повідомлень. Соціальна мережа об'єднує майже десяту частину населення Землі. Facebook нині є третьою найбільшою країною у світі і точно знає більше інформації про своїх мешканців, ніж будь-який інший уряд. І президентом цієї країни є Цукерберг", - додає він.

"Біологи, які спеціалізуються на питаннях еволюції, вважають, що є кореляція між розміром неокортексу мозку і кількістю соціальних зв'язків, які можуть мати примати. У людей неокортекс найбільший, а кількість соціальних зв'язків - близько 150, за даними науковця Робіна Данбара. В середньому близько 150 друзів мають люди і на Фейсбуку".

"Як і два інших фіналісти цього року, Джуліан Ассанж та американський рух Tea Party, Марк Цукерберг не має всього того поклоніння перед ними, яке є у традиційних представників влади. У цьому сенсі Цукерберг і Ассанж є двома сторонами однієї медалі. Обидва прагнуть відкритості".

"Якщо Ассанж намагається зробити поважні установи більш відкритими, Цукерберг робить можливим усім ділитись інформацією. Ассанж бачить світ повним справжніх і уявних друзів, Цукерберг бачить його повним потенційних друзів. В обох є певна неповага до приватності. В Ассанжа через те, що вважає, що вона дозволяє процвітати злобі, в Цукерберга - через те, що вважає її культурним анархізмом".

"У свої 26 років Цукерберг є на рік старшим, ніж наша перша "Людина року" Чарльз Ліндберг. Він у тому самому віці, що й королева Великобританії, коли була обрана людиною року у 1952 році. Але на відміну від неї, Цукерберг не успадкував імперію, він її створив".

"Людина року є визнанням сили людей змінити світ. За єднання більш ніж півмільярда людей, за створення нової системи обміну інформацією, яка настільки необхідна, як і дещо лякає, і нарешті за зміну того, як ми проживаємо наші життя - інноваційно та оптимістично, Марк Цукерберг стає "Людиною року 2010".