Позитивний настрій дозволяє мислити більш творчо - вчені

— 16 грудня 2010, 10:42

Американські вчені довели, що позитивний настрій покращує здібності людини до творчого мислення.

Це може бути використано представниками різних професій, повідомляє журнал Psychological Science.

Зокрема, науковці з Університету Західного Онтаріо в США з'ясували, що відволікання від роботи для перегляду в інтернеті смішних відеороликів або фотографій може позитивно вплинути на працездатність людини.

Група вчених на чолі з Рабі Надлер провели серію експериментів з добровольцями, в яких вивчали можливості людей із запам'ятовування певного типу інформації, яка вимагала уміння творчо мислити.

Студенти, які взяли участь у дослідженні були введені в різні настрої. Дослідники маніпулювали настроями добровольців за допомогою музики та відео.

Як з'ясувалося, найбільший негативний ефект на людей надавала звукова доріжка з фільму "Список Шиндлера" і новинний репортаж з району, де стався землетрус. Позитивного настрою дослідникам вдавалося добитися за допомогою веселої мелодії Моцарта і відеоролика з дитиною, яка сміється.

У ході виконання творчого завдання добровольцям, попередньо введеним в стан смутку чи радості, належало відсортувати складні зображення на основі образів, представлених на малюнках. Власне, найбільш складним завданням, що вимагає творчого підходу, було розпізнавання і запам'ятовування складних художніх образів.

Експеримент показав, що люди з гарним настроєм справляються із завданням помітно краще сумних.

"Якщо вам необхідно вирішити складну творчу задачу або у вас є проблема, яка потребує ретельного розгляду, гарний настрій може стати в пригоді", - сказала Надлер.

Реклама:

Головне сьогодні