Жертвами рабства і торгівлі людьми частіше стають українці - ОБСЄ

— 2 грудня 2010, 15:56

Торгівля людьми - це проблема не лише України. Але специфіка України полягає в тому, що вона є як "імпортером", так і "експортером" у рамках цього явища, вважає посол ОБСЄ в Україні Любомир Копай

"Ми бачимо, що ця проблема дедалі більше стосується не лише молодих жінок, а й українських чоловіків, які у рабських умовах працюють на будівництвах, фабриках, кораблях і у військових конфліктах", - каже Копай.

Таку тенденцію підтверджує статистика, що наведена Міжнародною організацією з міграції в Україні. З кожним роком від торгівлі людьми потерпає більше чоловіків, пише Німецька хвиля.

Цьогоріч звернень до МОМ від осіб чоловічої статі надійшло на 11% більше, аніж це було минулого року. І з понад 800 осіб (2010), які звернулися за допомогою - 34%- чоловіки. Причому, більшість потерпілих в цьому році, згідно зі статистикою, це жертви трудової експлуатації. На другому місті - сексуальна експлуатація та жебрацтво.

Країнами ризику для українців залишаються Росія, Польща та Чехія. Звідти у 2010 році було найбільше звернень про допомогу, кажуть у МОМ.

Утім, все більш поширеним стає явище, коли українців експлуатують в межах України, а не за кордоном. Постраждалі зазвичай звертаються до неурядових організацій, а відтак і до МОМ.

За 12 років в Україні порушено майже три тисячі справ за звинуваченням у торгівлі людьми, і лише трохи більше півтисячі завершено судовим вироком.

У боротьбі з рабством ОБСЄ підтримує Україну, але задля більшої ефективності на нинішньому етапі країні потрібно перед усім прийняти два документи, вважає посол ОБСЄ.

Йдеться про окремий закон щодо боротьби з торгівлею людьми і нову державну програму на наступні п'ять років, якої ще немає.

Реклама:

Головне сьогодні