Вчені знайшли жінку, яка взагалі нічого не боїться

— 20 грудня 2010, 10:10

У дитинстві жінка відчувала страх і знає, що деякі ситуації повинні бути загрозливими. Однак у зрілому віці вона кілька разів потрапляла в такі ситуації - їй погрожували ножем і тримали на прицілі пістолета, - і страху вона не відчула.

Дослідники з Університету Айови вивчали реакції жінки на ситуації, в яких більшість людей відчуває страх, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Їй продемонстрували цілий ряд фільмів жахів, направили у відому своїм особливим емоційним впливом кімнату страху, а також в магазин екзотичних тварин, де попросили потримати в руках небезпечних змій, а вона сама визвалася взяти в руки тарантула.

Жінка не проявила ознак страху ні в одній з цих ситуацій, а в проханні потримати тарантула їй навіть довелося відмовити, оскільки ризик, що отруйний павук її вкусить, був занадто великий.

Група дослідників прийшла до висновку, що жінка нездатна відчувати страх через те, що в її мозку відсутній один з відділів, так звана мозкова мигдалина, зазначається у результатах дослідження, опублікованих у журналі Current Biology.

Цю область мозку наука давно пов'язує з емоційним сприйняттям - експерименти показали, що видалення мозкової мигдалини робить тварин безстрашними. Однак людей з таким відхиленням від норми вчені до цих пір не зустрічали.

За словами керівника групи дослідників Джастіна Фейнштейна, "через відсутність мозкової мигдалини вона втратила здатність оцінювати небезпеки, що їй загрожують, а значить, і уникати їх".

"Дивно, що вона взагалі ще жива", - додав Фейнштейн.

Дослідники сподіваються, що їм вдасться розробити препарати, що впливають на мозкову мигдалину таким чином, щоб притупити почуття страху і не дати йому взяти верх над свідомістю.

Реклама:

Головне сьогодні