Відомого іранського режисера засудили до шести років

— 21 грудня 2010, 10:59

За словами його адвоката Фаріди Гейрат, іранська влада визнала режисера винним у "підриві державної системи Ірану", повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Мого клієнта засуджено до шести років ув'язнення за обвинуваченням у зборі та поширенні пропагандистських матеріалів, що підривають підвалини іранського суспільства й системи", - прокоментувала вирок суду адвокат.

Крім того, Панахі заборонили займатися творчістю: знімати кіно й писати сценарії. Йому також заборонено виїжджати за межі Ірану і спілкуватися з пресою.

Фаріда Гейрат назвала вирок "надмірним" і заявила, що Панахі має намір подавати апеляцію.

У заяві, яку було опубліковано в листопаді цього року в Італії, зазначається, що Джафар Панахі опинився на лаві підсудних за створення художньої стрічки, на яку не одержав відповідного дозволу.

Крім того, іранська влада вважає його одним із зачинщиків протестів опозиції, що прокотилися країною після президентських виборів 2009 року, результати яких опозиція назвала сфальсифікованими.

У березні цього року Панахі вже брали під варту за обвинуваченням у підтримці опозиції, але його згодом звільнили під тиском міжнародного співтовариства.

У своєму зверненні до суду кінематографіст сказав, що став жертвою несправедливості і вважає ряд обвинувачень на свою адресу "сміховинними".

Джафар Панахі є власником багатьох міжнародних кінопремій. У 2006 році за фільм "Офсайд" (Offside) Панахі одержав "Срібного ведмедя" Берлінале, у 2000 році його удостоїли честі головного призу Венеціанського кінофестивалю - "Золотого лева".

Цього року він увійшов до складу журі Канського кінофестивалю, однак взяти в ньому участь тепер не зможе.

Всесвітньо відомі кінематографісти виступають на захист Джафара Панахі. У числі його друзів американський режисер Стівен Спілберг і французька акторка Джульетт Бінош.

Раніше іншого іранського режисера Мохаммада Расулова була засудили до шести років за схожим обвинуваченням.

Реклама:

Головне сьогодні