Неандертальці їли не лише м'ясо - вчені

— 28 грудня 2010, 13:09

Відповідно до публікації в журналі Національної академії наук США, в зубах неандертальців були знайдені сліди овочів і рослин, приготовлених для вживання в їжу.

Популярні уявлення про неандертальців як великих м'ясоїдів були підкріплені, зокрема, хімічним аналізом їхніх кісток.

Більш того, залежність неандертальців від м'яса вважається однією з причин, що призвели до їх зникнення, оскільки настання Льодовикового періоду призвело до вимирання мамонтів та інших великих видів тварин, передає Бі-Бі-Сі.

Однак нове дослідження американських вчених, які вивчали рештки неандертальців, виявлені в різних частинах світу, суперечать даним, отриманим за допомогою хімічного аналізу їхніх кісток.

"Ми і раніше знаходили пилкове зерно в місцях стоянок неандертальців, але було незрозуміло, чи вживали вони рослини в їжу", - розповіла професор Університету Джорджа Вашингтона Алісон Брукс.

"Але тепер ми виявили залишки рослин безпосередньо у роті неандертальців, що радикально змінює наші уявлення про їхню дієту", - додає Брукс професор.

Різночитання з висновками, отриманими за допомогою хімічного аналізу, Алісон Брукс пояснює тим, що висновки про пристрасть неандертальців до м'яса робилися на основі рівня вмісту білка в їх кістках.

"Малося на увазі, що високий рівень вмісту білка є виключно наслідком поїдання м'яса. Але рослини також можуть підвищувати вміст білка в організмі", - пояснює професор Університету Джорджа Вашингтона.

Реклама:

Головне сьогодні