Вчені з'ясували, чому слони не танцюють

— 30 грудня 2010, 16:10

Чи може людина ходити по стінах? Чи можна побудувати ліфт на Місяць? Але у наукової установи під назвою Королівський інститут Великобританії на них все одно є відповідь.

Королівський інститут провів традиційну різдвяну лекцію, де з'ясували, чому слони не вміють танцювати, передає Бі-Бі-Сі.

Такі лекції проводяться Інститутом з 1825-го року. І в цьому році їх організатори - в числі багатьох проблем - задалися питанням про те, наскільки впливає розмір на поведінку тварин.

Доктор наук Марк Майодоунік, фізик з шанованого лондонського Кінгс-коледжу вирішив відповісти на запитання, які, ймовірно, більшість людей навіть не ставлять собі. Але раптом хтось замислиться над цим, то вже буде готова відповідь.

Чому слони не вміють танцювати?

Ці гіганти дуже привабливі. Але в телешоу типу "Танці з зірками" вони довго не протримаються. Африканський слон - найбільший з нині живучих на земній суші тварин. Незважаючи на свій розмір, він може бігати зі швидкістю 40 км/год.

Однак ноги у нього занадто важкі, тому швидко міняти напрям руху слон не в змозі. Виходить, що граціозні па йому не під силу. З тієї ж причини слони не вміють стрибати, тож і піруети їм також не до снаги.

Чи може хом'ячок врятуватися, впавши з літака?

Розмір тварини визначає його шанси на порятунок при падінні з літака або хмарочоса.

Менші істоти падають на землю із силою, яка у пропорційному відношенні менша за їхню вагу. Тому падіння з літака для людини смертельне. Однак хом'ячок - як і, наприклад, павук - удару навіть не відчує.

Чи дійсно мураха сильніше за штангіста?

Досі мурашкам не вдавалося виграти жодної олімпійської медалі, але по відношенню до свого розміру вони і справді надзвичайно сильні істоти.

Найсильніші мурахи можуть піднімати вагу, яка в 100 разів перевищує їхню власну. У перерахунку на людські можливості це можна порівняти зі штангістом, який піднімає африканського слона. Насправді ж штангіст-олімпієць в змозі підняти вдвічі більшу вагу, ніж його власна.

Причина в тому, що мурашки настільки легкі, що використовують дуже невелику кількість м'язової сили для підтримки самих себе, а решта залишається на підняття важких речей. Ну а чим більша комаха або тварина, тим вона слабкіша - пропорційно, зрозуміло.

Чи може людина ходити по стінах?

Взявши за основу лапи гекона, на яких є дрібні волоски, що дозволяють ящіркам бігати по вертикальних стінах, вчені створили особливе покриття, яке назвали плівкою гекона.

Завдяки волоскам, лапи гекона багаторазово збільшують площу контакту з поверхнею, створюючи так звані ван-дер-ваальсові сили (за іменем їх голландського фізика), які пов'язують поверхні. Цих сил достатньо для того, щоб поверхні прилипали одна до одної.

Ці сили не залишають слідів, і гекон може їх вмикати і вимикати. Зараз вчені вже працюють над створенням рукавичок, які будуть "прилипати" до скла. Теоретично це повинно дозволити простим людям повзати по стінах, а астронавтам - надійно чіпляти в космосі ті речі, які їм потрібні.

Чи може телевізор полагодитися самостійно?

Уявіть собі електроніку, яка лікує себе сама. Не треба більше телефонувати електрикам, не треба тягти улюблені прилади в майстерню.

Телевізор, який сам лагодиться, звучить фантастично, але матеріали, що володіють здібністю до самозбирання (або до лагодження самих себе) вже виявлені.

Наприклад, поверхня з епоксізєднаннь, будучи розрізаною, здатна регенерувати. Точно так само на місці порізу на живій шкірі утворюється особлива плівка, яка потім зникає. Тож в найближчому майбутньому цілком може трапитися так, що ваш телевізор, поламавшись, візьме і полагодить сам себе.

Чи можна побудувати ліфт на Місяць?

Письменник Роальд Даль вже відправив ліфт у космос (у своїй книжці для дітей "Чарлі і величезний скляний ліфт"), але щоб це сталося насправді, доведеться побудувати башту заввишки в 36 тисяч кілометрів.

Для цього знадобиться матеріал, водночас, надзвичайно міцний і неймовірно легкий. Сьогоднішні цемент, сталь і алюміній зовсім для цього не годяться: вони надто важкі, і сила гравітації неминуче обвалить цю конструкцію.

Навіть з вуглецевого волокна - найміцнішого і найлегшого матеріалу з тих, що ми використовуємо сьогодні, - можна побудувати башту не вище 9 кілометрів.

Але нещодавно були відкриті нові матеріали на основі вуглецю, неймовірно міцні і легкі. Допоможуть також матеріали, створені з вуглецевих нанотрубок - трубки вуглецю товщиною всього в 1 атом. Учені вже почали з'єднувати ці нанотрубки - і не виключено, що їм вдасться виткати кабель, який зможе підняти ліфт на висоту в 36 тисяч кілометрів.

Реклама:

Головне сьогодні