Мобільний телефон відправлять "працювати" в космос

— 25 січня 2011, 12:00

За допомогою мобільного телефону, який відправиться в космос через кілька місяців, експерти спробують керувати 30-сантиметровим супутником і робити фотографії Землі.

Про те, що це буде за модель, поки не повідомляється, відомо лише, що телефон працює на операційній системі Android від компанії Google, передає Бі-Бі-Сі.

Раніше мобільні телефони запускалися на великі висоти, але тільки на повітряних кулях, тож цей експеримент, судячи з усього, стане першим, в ході якого телефон підніметься на навколоземну орбіту на висоті в декілька сотень кілометрів.

"Сучасні смартфони - приголомшливі пристрої. Їх процесори досягають частоти в 1 гігагерц, у них величезна пам'ять. По-перше, ми хочемо зрозуміти, чи буде телефон там працювати, - і якщо буде, то спробувати управляти супутником з його допомогою", - говорить керуючий проектом Шон Кеньон.

Експеримент робиться в рамках проекту SSTL, мета якого - зрозуміти, чи можна використовувати недорогі сучасні технології, якими вже сьогодні торгують електронні магазини, для того щоб знизити вартість космічних апаратів.

Запуск намір зробити фахівці з SSTL, а також дослідники Космічного центру університету графства Саррей, в якому знаходиться Гілфорд. Місія отримала назву STRAND-1 (Саррей: підготовчо-дослідна наноуспутниковая демонстрація).

Цікаво, що основну частину роботи учасники проекту виконали у свій вільний час, при цьому телефон, який вони використовують, - це стандартна модель смартфона, який продається у звичайному магазині і коштує менше 300 фунтів стерлінгів (450 доларів).

"Ми не розбираємо його, і не пічкаємо його нічим стороннім, ми не витягуємо друковані плати і не впаюємо їх у наш супутник - ми запускаємо його таким, яким він є. І на супутнику у нас буде ще одна камера, так. що ми зможемо знімати сам телефон, тому що ми хочемо управляти екраном і отримати хороші знімки цього процесу теж", - зауважив Кеньон.

Найважливіший елемент цієї затії - операційна система смартфона. Android - програма відкритого коду, а це означає, що інженери SSTL можуть модифікувати її, щоб домогтися від телефону того, що їм потрібно.

При цьому величезні перепади температури і жорстке радіаційне опромінення - звичайні для космосу умови - змушують дослідників помістити телефон в спеціальний футляр, але в ньому доведеться передбачити отвір, через яке на світ зможе дивитися вбудована в телефон камера.

Сам телефон "дзвонити додому" не стане: повідомлення і малюнки будуть відправлятися на Землю за допомогою радіосигналу, який зв'яже супутник з центром управління.

На першому етапі польотної місії мобільник стане доповненням до основного комп'ютера, встановленому на супутнику. Однак через якийсь час саме телефон візьме на себе основне керування.

"Ми хочемо максимально використати можливості телефону. У ідеалі телефон буде контролювати і думати", - говорить Дуг Ліддл, провідний дослідник SSTL.

Щоб домогтися точного наведення і маневрування, супутник буде розташовувати сучасними системами управління, навігації та контролю, в тому числі мініатюрними маховиками, GPS-приймачем і імпульсними плазмовими прискорювачами. А телефон буде контролювати роботу всіх цих підсистем.

Реклама:

Головне сьогодні