Біологи підтвердили невизнану гіпотезу Набокова про метеликів

— 27 січня 2011, 13:41

Набоков все життя захоплювався метеликами - він вивчав морфологію й анатомію цих комах і керував відділом з вивчення метеликів в музеї порівняльної зоології при Гарвардському університеті.

Улюбленим предметом досліджень письменника були метелики-голубянки виду Polyommatus blues.

На підставі аналізу геніталій цих комах Набоков розробив нову класифікацію представників роду Polyommatus, що відрізняється від загальновизнаної.

Крім того, письменник прийшов до висновку, що P. blues потрапили в Новий Світ з Азії, причому в цілому відбулося п'ять хвиль міграції.

Сучасники не оцінили ідею Набокова - незважаючи на те, що він був одним з найвідоміших ентомологів свого часу, багато колеги вважали, що письменник добре систематизує деталі, але не здатний до генерації нових наукових ідей, пише Лента.ру з посиланням на The New York Times.

ВІДЕО ДНЯ

Автори нової роботи, опублікованої в журналі Proceedings of the Royal Society of London,

з 1990 року перевіряли висновки Набокова. Зокрема, вчені провели аналіз ДНК P. blues, спійманих в Америці і Європі.

Зіставивши отримані послідовності, фахівці побудували карту еволюційних взаємин голубянок Старого і Нового Світу (чим більше відмінностей в геномах двох живих істот, тим раніше їх еволюційні гілки відокремилися один від одного). Результати дослідження повністю підтвердили правоту Набокова.

Нещодавно інший колектив біологів вивчив ще один цікавий момент з життя метеликів - фахівці з'ясували, що самки діви виду Pararge aegeria більшу частину свого часу проводять у польоті, намагаючись знайти партнера для спаровування.

Реклама:

Головне сьогодні