Пити чи не пити, або Що "приховує" бюветна вода?

Вони переконують: вода з глибини понад сто метрів, необроблена хімічними реагентами, точно краща, ніж водопровідна. Чи варто пити бюветну воду та чи буде вона платною - читайте далі.

"Ситуація по воді з бюветів значно гірша, ніж води питної централізованого водопостачання. Тому я хочу акцентувати увагу: беручи воду з бювету, будьте обережні", - застеріг начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович, оприлюднивши результати перевірок питної води з столичних бюветів та з централізованого водопостачання.

Згідно з цими результатами, у бюветній воді виявили загальні коліформи - умовно патогенні мікроорганізми, які за певних умов можуть стати патогенними та викликати шлункові розлади у людини. Надмірним є вміст заліза, амонію, марганцю, а також надто високими показники лужності та жорсткості.

В Державній санітарно-епідеміологічній службі м. Києва вважають такі твердження ДП "Укрметртестстандарт" некоректними.

"Вони робили випробування за новим СанПіНом (ДСанПіН 2.2.4-171-10), який був введений в дію влітку цього року. Але є листи Головного санітарного лікаря МОЗ України про те, щоб зараз не вживати до виробників води (включаючи (Водоканал, підприємства по розливу питної води, та підприємства, що будуть утримувати бюветні комплекси) ніяких адміністративних заходів", - зауважив завідувач відділу гігієнічних проблем екології київської СЕС Сергій Тимошенко.

Протягом року виробники питної води повинні довести нормативи виробництва до вимог санітарних норм та правил. "Тому твердження цієї організації (ДП "Укрметртестстандарт") про те, що вже є невідповідність і загроза життю є некоректними", - підсумував Тимошенко.

Не погоджується з результатами випробувань ДП "Укрметртестстандарт" директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем Анатолій Яцик: "Якщо взяти воду з-під крану і бюветну, то тут навіть порівнювати немає що! Бюветна вода - понад усе. Бюветне водопостачання - краще, здоровіше за всіма показниками. Вона ж набирається з глибини понад сто метрів! Це здорова вода для людини, бо вона природна".

Такої ж думки і завідувач лабораторії гігієни водопостачання та охорони водоймищ Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН України В'ячеслав Прокопов.

Хоч він не виключає можливість забруднення окремих бюветів через неправильну експлуатацію. "Я не стану заперечувати об'єктивний аналіз, бо тільки він може показати, що змінюється в цій воді. Але я би хотів запитати: "А наведіть хоча би один приклад інфекційного чи неінфекційного захворювання, пов'язаного із вживанням бюветної води?" - відмітив Прокопов.

"Вода - це не тільки Н2О"

Згідно з результатами випробувань, у бюветі, що знаходиться на вул. Братській, 5, в Подільському районі, а також у Джерелі Св. Пантелеймона, що в Голосіївському районі виявили загальні коліформи.

У Київській СЕС же пояснюють: "Бюветний комплекс на перетині вул. Братська/Андріївська в Подільському районі з технічних причин не працює, і до цього часу його робота не відновлена".

"Джерельця, що згадуються у вашому листі, відносяться до незахищених і нестабільних джерел водопостачання і тому держсанепідслужбою не рекомендується використовувати для питних потреб", - йдеться у листі від Головного Державного санітарного лікаря м. Києва Анатолія Пономаренка.

Проте на захист Джерела Св. Пантелеймона став директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем: "Вода - це непросто Н2О. Вона включає те, що ще невідомо, як воно впливає. Якщо людина попробувала і вона (вода із Джерела Св. Пантелеймона) допомагає, то нехай, на здоров'я, п'є".

Вода в цьому джерелі, звідкіля полюбляють брати воду й самі працівники "Укрметртестстандарту", надміру жорстка, завищені показники загальної лужності, кальцію. Однак загальну лужність не прийнято визначати згідно із санітарними нормами, пояснили в столичній СЕС.

В Джерелі Св. Пантелеймона знайшли надлишок сухого залишку, тобто джерело чи труби, по яких подається вода, є забрудненими.

Серед відхилень від норм фахівці "Укрметртестстандарт" виявили надмір заліза загального у бюветах в Подільському та Оболонському районах. В останньому ще надмірною є жорсткість та лужність, а також завищений вміст амонію. Надто високий показник амонію ще виявили в бюветах Подільського та Деснянського районів.

Надмір марганцю є у бюветній воді Шевченківського та Голосіївського районів. Однак зашкодити марганець може в тому випадку, коли його вживати забагато постійно, пояснюють медики.

Такі бювети закриють, запевнив завідувач відділу гігієнічних проблем екології київської СЕС Сергій Тимошенко. Однак спершу перевірять результати випробувань ДП "Укрметртестстандарт".

Відтак не варто панікувати, адже "один елемент не може вплинути на стан здоров'я людини ніяк. Це робиться тільки комплексом речовин, який надходить не тільки із питною водою", - додав він.

Перевищення згідно з чинними нормативами у бюветній воді у м.Києві

Амоній (не більше 0,5 мг/дм³)

Залізо загальне (не більше 0,2 мг/дм³)

Загальна жорсткість (не більше 7,0 ммоль/дм³)

Загальна лужність (не більше 6,5 ммоль/дм³)

Марганець (не більше 0,05 мг/дм³)

Подільський/ Братська,5 (0,90 мг/дм³)

Подільський/ Братська,5 (0,5 мг/дм³)

Голосіївський/ джерело Св. Пантелеймона (13,5ммоль/ дм³)

Голосіївський

/джерело Св. Пантелеймона (8,7 ммоль/ дм³)

Шевченківський

/Ольжича,10 (0,06 мг/дм³)

Деснянський

/Маяковського,52 (0,53 мг/дм³)

Оболонський

/Тимошенко,11 (0,21 мг/дм³)

Оболонський

/Тимошенко,11 (9,0 ммоль/ дм³)

Дніпровський

/Давидова,14 (6,7 ммоль/ дм³)

Голосіївський

/Васильківська,47 (0,18 мг/дм³)

Оболонський

/Тимошенко,11 (0,54 мг/дм³)

Деснянський/ Маяковського,52 (6,8 ммоль/дм³)

Голосіївський

/Глушкова,37/39 (0,14 мг/дм³)

Оболонський

/Тимошенко,11 (6,7 ммоль/дм³)

Дарницький/ Тростянецька,8д (7,6 ммоль/дм³)

Дані перевірки ДП "Укрметртестстандарт"

"Жива" вода

Якщо ж взяти за основу вимоги фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води (ДСанПіН 2.2.4-171-10), тобто води не тільки безпечної, але й корисної для організму, то, за словами Володимира Семеновича з "Укрметртестстандарту", картина буде ще сумнішою.

Відтак надмір кальцію окрім Джерела Св. Пантелеймона, був виявлений у бюветах Дніпровського, Шевченківського, Оболонського, Дарницького, Голосіївського районів. Забагато магнію для організму людини у воді з бюветів Голосіївського та Деснянського районів.

Надмір натрію - в Подільському, Шевченківському та Дарницькому районах. В усіх районах не вистачає фторидів.

На сьогодні бюветні комплекси в столиці знаходяться на балансі у КП "Київкомунсервіс".

"Тобто вона повинна вже забрати бювети, які були на балансі районних державних адміністрацій на себе. І організувати виробничий контроль та їх утримання", - пояснив Тимошенко із столичної СЕС.

Чи буде бюветна вода платною?

В'ячеслав Прокопов із інституту ім. О. М. Марзеєва вважає, що довкола бюветної води багато інсинуацій.

"Сьогодні стоїть питання, щоб зробити біля бюветних комплексів пункти розливу води. І обладнати безреагентну систему доочистки. При чому я вже й знаю вартість - мова йде про 40 копійок за літр води", - поділився інформацію В'ячеслав Прокопов.

"Дуже не зацікавлені у використанні бюветної води виробники фасованої питної води, бо це безплатна вода і вона користується попитом у населення", - додав він.

У КП "Київкомунсервіс" же запевняють, що вода із існуючих бюветів залишиться безплатною.

[L]В той же час комунальне підприємство "Київкомунсервіс" шукає місця для розміщення пунктів розливу питної води, обладнаних блочною водоочисною установкою малої продуктивності.

Доочищена вода безкоштовною вже не буде.

"За попередніми розрахунками вартість доочищеної води для населення м. Києва через пункти розливу, обладнаних блочною водоочисною установкою малої продуктивності не повинна перевищувати 0,45 грн. за 1 літр", - йдеться в листі заступника директора КП "Київкомунсервіс" Дмитра Єрмолаєва.

Реклама:

Головне сьогодні