Тест

Знайдено найстародавнішу з усіх відомих галактик

Її вік становить 13 мільярдів років, а утворилася вона через 480 мільйонів років після так званого Великого вибуху, передає Бі-Бі-Сі.

Фахівці NASA стверджують, що саме в цей період часу існування Всесвіту формування галактик різко активізувалося.

Існує теорія, згідно з якою через 500 мільйонів років після Великого вибуху існувала всього одна галактика, якраз та, яка зображена на знімку "Хаббла", але вже через 150 мільйонів років після цього галактик було 10. А ще через 100 мільйонів років їх число подвоїлося.

"Все починалося з якихось об'єктів, подібних зернам, з яких народжувались окремі зірки, з яких формувалися розсіяні скупчення зірок/ Ці скупчення перетворювалися на невеликі галактики, які в свою чергу ставали тими дивовижними величезними галактиками, відомими сучасним ученим", - розповідає професор Річард Бауенс, співробітник обсерваторії голландського Лейдена.

"Просто дивно, що тепер ми представляємо, як протікали такі складні фізичні процеси, про які раніше люди навіть не здогадувалися", - додав він.

Учений порівняв ранні галактики з немовлятами: вони набагато менше пізніших утворень і ростуть набагато швидше.

"Ці знання допомагають нам обчислити, наскільки ж швидко розширюються галактики, і допомагають йти в ногу з космічним літочислення", - додав Бауес.

За словами Олівії Джонсон з Британської королівської обсерваторії, точне визначення динаміки еволюції Всесвіту допоможе вченим більш детально зрозуміти, які процеси відбувалися в космосі мільярди років тому, зокрема, коли і як сформувалися перші зірки і галактики.

"На ці найважливіші питання астрономам поки не вдавалося відповісти, і той факт, що ми, нарешті, змогли заглянути в" первісну "Всесвіт, просто вражає", - вважає Джонсон.

А Роберт Массей з Королівського астрономічного товариства переконаний, що новий знімок "Хаббла" допоможе астрономам перевірити правильність їх нинішніх теорій щодо еволюції Всесвіту.

Вчені-астрономи всього світу з нетерпінням чекають запуску нового американського космічного телескопа "Джеймс Вебб", який увійде в експлуатацію в 2014 році. Очікується, що з його допомогою їм вдасться зазирнути у Всесвіт на 200 мільйонів років від часу Великого вибуху.