Виявлено "Велику В'єтнамську стіну"

— 28 січня 2011, 14:40

Стіна будувалася поперемінно з каменю і землі. Висота деяких секцій 127-кілометрової стіни сягає чотирьох метрів, передає CNN.

"Це найдовший пам'ятник у Південно-Східній Азії", - зауважив президент В'єтнаму Асоціації істориків професор Фан Зуй Ле.

Уперше історики заговорили про стіну у 2005-му році, доцент і керівник ханойської філії Французької школи сходознавства Ендрю Харді виявив згадку про "Велику стіну Куангнгай" в документі 1885-го року під назвою "Описова географія імператора Донг Кхань".

Це викликало неабияке зацікавлення з боку науковця і він організував розкопки. Компанію йому склав співробітник Інституту Археології В'єтнамської академії суспільствознавства Нгуен Тьен Донг.

Стіна простягається від півночі провінції Куанг Нгай і йде на південь, у провінцію Бінь Дінь.

Вчені вважають, що стіну заклав в 1819 році імператор Зя Лонг, засновник династії Нгуєн. Керував будівництвом високопоставлений мандарин Ле Ван Дме.

Незважаючи на відсилання до Великої Китайської стіни, її в'єтнамський варіант більш коректно порівнювати з валом Адріана - ланцюгом давньоримських укріплень на кордоні Англії і Шотландії.

Як і остання, стіна Куангнгай була побудована уздовж стародавнього шляху. Археологи нарахували 50 фортець, які повинні були забезпечувати безпеку і збирати данину.

Є свідчення, що багато форти, ринки і храми, що знаходяться вздовж цієї дороги, насправді набагато давніше стіни.

Стіна служила демаркаційною лінією, що розділяла володіння рівнинних в'ється і гірських племен хре. Можливо, в будівництві брали участь обидва народи. Принаймні про предків-будівельниках розповідається в легендах і тієї, й іншої сторони.

Наразі опрацьовується заявка на отримання стіни статусу національної спадщини.

Реклама:

Головне сьогодні