Вчені створили дерева, що світяться у темряві

— 28 січня 2011, 15:56

Хлорофіл, фотосинтетичний пігмент, який надає листю характерного зеленого кольору, відомий своєю здатністю поглинати певні довжини хвиль світла. Однак за деяких обставин хлорофіл і сам може світитися: при впливі світла з довжиною хвилі близько 400 нм він стає червоним.

Одна заковика: фіолетове світло взяти немає де, особливо вночі. Вирішенням стали наночастки золота. При коротких довжинах хвиль, невидимих для людського ока, вони зрушуються і починають світитися фіолетовим. Це світло потрапляє на прилеглі молекули хлорофілу і збуджує їх, в результаті чого хлорофіл починає виробляти червоне сяйво.

Поки що вченим вдалося показати працездатність своєї ідеї тільки на водній рослині Bacopa caroliniana. Над сухопутною флорою доведеться ще чимало попрацювати, пише Сompulenta з посиланням на Discovery News і NewScientist.

Значно ближчі до успіху студенти Кембріджського університету. Вони вирішили взяти за основу створіння природи, які і так вже світяться - щоправда, дуже тьмяно.

Їм вдалося отримати генетично модифікованих світлячків і морську бактерію Vibrio fischeri, в організмі яких виробництво світлодайних ферментів іде стахановськими темпами. Частину геному, що відповідає за світіння, потім посадили до кишкової палички. Більше того, студенти навчилися отримувати найрізноманітніші кольори.

Підсумок: бактеріальна колонія розміром з винну пляшку дає достатньо світла для читання.

Головна проблема такого підходу пов'язана з тим, що він заснований на луціферінах. Ці речовини, випромінюючи світло, перетворюються на оксілуціферін. Кембриджські дослідники змогли так підібрати гени, щоб організм міг виробляти ферменти для переробки останнього.

Вчені підрахували, що організмам потрібно всього 0,02% енергії, отриманої в ході фотосинтезу, для створення конкуренції нинішньому вуличному освітленню.

Результати першого дослідження опубліковані в журналі Nanoscale, а другого - представлені на Міжнародному конкурсі генетично модифікованих машин, який проводиться Массачусетським технологічним інститутом (США).

Реклама:

Головне сьогодні