Виноградники у Франції стають органічними

— 2 лютого 2011, 17:28

Так, починаючи з 2010 року, 343 виноградників у Жиронді (Бордо, Франція) перейшли на систему органічного виноградарства.

На сьогодні приблизно 2250 гектарів перебувають у стадії трансформації, а 1836 гектарів уже сертифіковані, повідомляє Agence France Presse.

Як і в інших регіонах світового класу, органічний підхід стає одним з нових елементів стратегії одержання конкурентних переваг.

"Усе ще є люди, які не довіряють факту, що в Бордо можна виробляти органічні вина, але цей підхід до виноградарства є правильним", - каже Джина Мішель - управляюча винарнею Pontet Canet (Пояк, Бордо).

Слід сказати, для виробництва органічного вина не використовуються синтетичні добрива, пестициди й гербіциди. Однак географічне місце розташування Бордо є сприятливим для виникнення різного роду захворювань винограду: гнили, плісняви, а також усіляких паразитів виноградної лози.

А тому для запобігання захворюванням винограду в органічному виноградарстві використовують мідь - традиційний метод боротьби зі цвіллю. Причому мідь - важкий метал, який забруднює ґрунт. Єдиною ж можливістю зниження "мідного" навантаження на ґрунт стає зменшення концентрації рівня міді в розчинах та одночасне підвищенням працезатрат. Але це призводить до зростання собівартості продукції.

З цієї причини Винна рада Бордо почала експериментальну програму "Стабільності біодинамічного й органічного виробництва вина". У програмі беруть участь більш 25 виноробних господарств, кооперативів і негоціантів, а її метою є вихід на рівень стандарту ISO 14001, а також підвищення рентабельності "зеленого" господарювання. В 2011 році на участь у програмі було отримано 250 нових заявок.

Реклама:

Головне сьогодні