Науковці придумали, як керувати машиною силою думки. Відео

— 22 лютого 2011, 11:58

Завдяки використанню нових датчиків, що вимірюють хвильову активність мозку, вчені навчилися розрізняти біоелектричні хвильові паттерни, що дозволяють системі успішно розпізнавати такі дії, як ліворуч, праворуч, прискорення або гальмування.

Потім було розроблено інтерфейс для підключення самих датчиків до комп'ютерного управління авто, що дозволило керувати транспортним засобом за допомогою думки, повідомляє "Искусство науки".

Тестування нової технології від AutoNOMOS, розробленої в лабораторіях Вільного університету у Берліні, провели на місці колишнього аеропорту Темпельхоф.

Науковці вперше використали датчики виміру мозкових хвиль для розробки системи, що дозволяє людині керувати рухом віртуального куба в різних напрямках.

Учасник досліду при цьому повинен думати про чотири можливі речі: повернути ліворуч, повернути праворуч, прискоритися або сповільнитися. Комп'ютер інтерпретує біоелектричні хвилі, що знімаються датчиками з головного мозку, і включає відповідні режими, що дозволяють керувати рухом цього куба.

"На тестовому заїзді водій, оснащений перерахованим вище устаткуванням, без проблем впорався з керуванням автомобілем. Щоправда існує невелика затримка, поки система інтерпретує сигнал і видає керуючий імпульс на управління авто", - прокоментував професор Рауль Рохас, що очолює AutoNOMOS.

Проект AutoNOMOS вивчає технології автономних транспортних засобів майбутнього. У своїх експериментах вони досліджують гібридні підходи керування автомобілем, тобто в яких люди прямо зв'язані з машинами.

Реклама:

Головне сьогодні