Сумніви в собі притаманні не лише людям, але й мавпам

— 23 лютого 2011, 11:30

Як з'ясували американські вчені, при виконанні складних завдань макаки швидше "пропустять хід", ніж ризикнуть дати невірну відповідь.

Раніше усвідомлення своїх розумових процесів вважалася виключною особливістю людини. Однак, як показують результати дослідження, представленого у Вашингтоні на конференції Американської асоціації сприяння розвитку науки, такою здатністю володіють і наші менш розвинені родичі-примати, пише ВВС.

Дослідження провели професор Джон Девід Сміт з Університету штату Нью-Йорк у Буффало і Майкл Беран з Університету Джорджії.

Вони навчили макак, що відносяться до сімейства мартишкових, використовувати джойстик для вибору одного з варіантів відповіді на екрані телевізора.

Тваринам треба було визначити щільність графічного квадрата - наскільки щільно розташовані світлові точки - і вибрати один з двох варіантів: "щільний" (Dense) або "розріджений" (Sparce). Щоб вказати свій варіант, макака просто підводила курсор до однієї з двох літер: D або S.

Коли мавпа вибирала правильний варіант, їй давали щось смачненьке. За неправильну відповідь ніякого покарання не передбачалося, але гра на кілька секунд припинялася. Таким чином тварина позбавлялося можливості швиденько виграти ще один смачний приз.

Однак макакам був наданий і третій варіант, позначений знаком питання: перейти до наступної задачі, пропустивши поточне питання. У такому випадку ласощі мавпі не діставалися, але між не було ними і паузи в грі.

Вчені виявили, що мавпи використовують цей варіант абсолютно так само, як і люди: коли завдання здається їм занадто складним, а відповідь - не очевидною, вони віддають перевагу "пропустити хід" і перейти до наступного завдання.

Професор Сміт продемонстрував учасникам конференції відеозапис того, як грають тварини.

"Очевидно, що мавпи усвідомлюють, коли вони можуть зробити помилку. Вони розуміють, що не знають (правильної відповіді)", - сказав науковець..

При цьому цікаво, що мавпи з роду капуцинів, котрі стояли трохи нижче на еволюційних сходах, при виконанні аналогічних завдань не використовували третій варіант.

"Тут криється важливе теоретичне питання. Чи виникло (такого роду усвідомлення своєї здатності помилитися) лише у сімейства мартишкових, від якого виникли людиноподібні мавпи і люди?", - пояснив професор Сміт.

За його словами, здатність мислити, таким чином, є "однією з найважливіших граней рефлексивної свідомості людини, що грає ключову роль в нашому сприйнятті та навчанні".

"Ці результати можуть допомогти пояснити, чому аналіз власних думок так важливий у процесі прийняття рішень і звідки він бере свій початок", - додав учений.

Реклама:

Головне сьогодні