Вчені знайшли ідеальний спосіб приготування тостів з джемом
Британський вчений з Манчестерського центру з дослідження харчових продуктів знайшов ідеальний спосіб приготування тостів з джемом.
Науковець проводив експерименти з добровольцями, які пробували тости в різному виконанні і визначали ступінь задоволення від їх поїдання. У загальній складності було проведено близько 60 випробувань, пише Лента.ру з посиланням на The Daily Telegraph.
Вчений встановив, що, всупереч традиційним уявленням, тост повинен бути холодним для того, щоб досягався максимальний контраст між хрустким хлібом і в'язким мармеладом.
Оптимальною виявилася наступна стратегія приготування: хліб рівно на одну хвилину поміщається в тостер або духовку, нагріті до температури 220 градусів Цельсія, а потім протягом десяти хвилин остуджується в добре провітрюваному приміщенні.
Також автор вивів оптимальне співвідношення кількості масла і джему та товщину шматка хліба. Ідеальний тост включає в себе шмат хліба товщиною суворо дев'ять міліметрів, причому хліб повинен бути тільки білим. Кількість намазуємо на хліб олії становить 7,1 грам, і розподілити його необхідно рівномірно тонким шаром.
Для досягнення максимально збалансованого смаку потрібно використовувати 11,2 грама джему хорошої якості. Можливі межі для товщини шару джему ширші, ніж для товщини хліба - допускається будь-яке значення в межах від 1,5 до 4 міліметрів. Тост такого складу приносить найбільше задоволення, так як, на думку вченого, сприяє виділенню максимально великої кількості ендорфінів.
Дослідник уточнив, що люди, які, з яких-небудь причин не готові дотримуватися виведених ним ідеальних пропорції компонентів, можуть використовувати інші кількості продуктів, однак для того, щоб смак тосту виходив наближеним до ідеального, їм слід витримувати співвідношення товщини хліба, масла і джему рівним 9:01:02.
Це не перша робота, в якій вчені встановлюють формули ідеальних продуктів харчування. Так, раніше дослідники вивели рецепт кращого пудингу та максимально смачного бутерброда.