Тест

Японія в епіцентрі двох стихій. Фото. Відео

Те, що відбулося в п'ятницю в Японії, не можна назвати просто черговим землетрусом. Магнітуда досягла рекордних значень - 8,8 в епіцентрі, поруч з островом Хонсю.

Вже зараз можна сказати, що за силою поштовхів - але, на щастя, судячи з усього, не за кількістю жертв - це землетрус стане однією з головних подій 2011 року.

Як правило, на рік в усьому світі відбувається не більше двох землетрусів подібної потужності. І навіть для Японії - країни, добре знайомої із сейсмічною активністю - те, що відбулося в п'ятницю, стало справжнім шоком.

З 1891 року в Японії було всього сім землетрусів магнітудою 8 і більше. Цього разу вперше найбільш потужні поштовхи були зафіксовані на північному сході Японії о 14:46 (05:46 за Гринвічем, 07:46 за Києвом).

Далі, протягом 75 хвилин, було зафіксовано ще шість поштовхів, що перевищували або дорівнювали за силою руйнівному землетрусу в новозеландському місті Крайстчерч (магнітудою 6,3). У Японії найсильніший з подальших поштовхів був магнітудою 7,1.

[L]За повідомленнями геологічної служби США, дві години тому на східному узбережжі Японії зафіксовано ще два повторних поштовхи магнітудою 5,1.

Японія входить до однієї з найбільш сейсмічно активних зон Землі. На неї припадає 20% землетрусів магнітудою 6,0 і більше, які відбуваються в усьому світі. Сейсмометри фіксують тут підземні поштовхи в середньому кожні п'ять хвилин.

Японські острови входять до горезвісного Тихоокеанського вогненного кільця, що виникло в результаті руху і зіткнення тектонічних плит. Японія опинилася на активному кордоні двох великих літосферних плит.

Відстань від епіцентру землетрусу до суші - міста Сендай - склала 130 км, але він стався на відносно невеликій глибині - 24 км.

Тектонічні процеси на океанському дні часто призводять до виникнення цунамі.

Руйнівне цунамі

За інформацією Тихоокеанського центру попередження цунамі США, висота хвиль, що обрушилися на узбережжя Японії, досягала 7,3 метра.

Згідно з повідомленням агентства Кіодо, хвилі, що підхопили судна в порту Сендай, сягали 10 метрів у висоту.

Хвиля, що утворилася в результаті потужного землетрусу біля берегів Японії, винесла у відкритий океан судно з сотнею пасажирів. Про це агентство Кіодо повідомляє з посиланням на представників поліції префектури Міягі.

Навіть далеко у відкритому океані були зафіксовані хвилі висотою в метр. Це означає, що цунамі дійде до Філіппін і Гавайських островів, а також, можливо, і до берегів Північної і Південної Америк.

Попередження про цунамі оголошено не лише в Японії, але в низці інших країн Тихоокеанського регіону, зокрема, в Росії: на Курильських островах очікуються хвилі заввишки до трьох метрів, там евакуйовано 11 тисяч осіб, повідомляє Інтерфакс із посиланням на МНС.

Під загрозою цунамі знаходяться також Індонезія, Тайвань, Філіппіни і багато держав і території Океанії, такі як Маріанські острови, Мікронезія, Науру і Папуа-Нова Гвінея. На Гавайських островах і західному узбережжі США оголошено про підвищення ступеня готовності до цунамі, але тривога поки не оголошувалася.

З 1900 року Японія пережила 10 великих землетрусів, число жертв у кожному з яких сягнула кількох тисяч. У 1923 році Токіо пережило землетрус, який забрав 140 тисяч життів.

Кількість жертв

Наразі інформація про кількість жертв землетрусу та цунамі неоднозначна.

Так, за підрахунками агентства Франс прес, число жертв землетрусу і цунамі в Японії становить не менш 288 осіб. Ця цифра отримана шляхом підрахунку 88 загиблих, чия смерть підтверджена Національним поліцейським агентством Японії, і 200-300 загиблих, знайдених на Плаже Сенді (влада підтвердила, що до раніше опублікованих даних ці загиблі не включалися).

За даними поліції, зниклими безвісти вважаються 349 осіб, 330 осіб отримали поранення.

Водночас агентство Кіодо повідомляє набагато більшу цифру - 88 тисяч осіб, що зникли безвісти.

Розповіді очевидців

Очевидці жахливих подій в Японії ведуть пряму трансляцію у Twitter, Живому Журналі та інших соціальних мережах.

"Горять газові сховища в Тіба, йде порятунок і пошук людей, армія і рятувальники працюють, немає електрики у низці регіонів", - пише в Twitter користувач @japanreports.

Житель Токіо пише в Живому Журналі під ніком mishajp про те, що під вечір в японській столиці запрацювало метро. Першими рушили потяги по лінії Хібія і Гінза.

Михайло Свєтов пише в Twitter: "У мене поруч з будинком відкрито аж два пункти з безкоштовною їжею. Це значить по всьому Токіо зараз так, нічого собі".

А Дмитро Баландін повідомляє з Ніїгати, що мобільний телефонний зв'язок потроху відновлюється.

Джордж Пілліоко, що живе на островах Вануату в Тихому океані, розповів Російській службі Бі-бі-сі: "По радіо нам оголосили, що між 23 годинами і першою годиною ночі (12:00-14:00 за Гринвічем) потрібно чекати цунамі і готуватися. Ми знаходимося в східній частині острова, тут височина, так що ми нікуди звідси не йдемо, але звичайно, ми все одно хвилюємося".

Айя Мідзіно з Токіо розповіла Російській службі Бі-бі-Сі: "Спочатку я думала, що це у мене голова йде обертом, потім люди навколо почали говорити, що це землетрусу. Потім я сама відчувала, що піді мною земля трясеться. Зараз уряд закликає не намагатися пішки повертатися додому і залишитися ночувати у себе в офісах, тому що робота метро сьогодні точно не відновиться".

"Незважаючи на сильні поштовхи, руйнувань порівняно мало. Саме тому в Японії немає цегляних будівель і в основному 2 поверхи", пише на Twitter @japanreports.

"У гірських районах пройшли зсуви. Зараз в Японії немає безпечного місця", - пише в Twitter користувач @japanreports.

Небезпека витоку радіації

Через загрозу виходу з ладу атомних електростанцій уряд ввів у країні надзвичайний стан, підкресливши, проте, що мова йде виключно про заходи безпеки, а витоку радіації і потерпілих на АЕС немає. Тим не менш, чотири АЕС були зупинені. 11 атомних електростанцій автоматично зупинилися самі через підземні поштовхи.

На двох АЕС виникли пожежі. У провінції Фукусіма близько 2 тисяч осіб, що проживають в радіусі двох кілометрів від АЕС, були змушені покинути свої будинки через загрозу витоку радіації. Однак дирекція станції заявила, що на АЕС вийшла з ладу тільки аварійна система охолодження. Наразі станція працює на батареях. Їх, однак, вистачить лише на кілька годин, попередили у Товаристві з безпеки ядерних реакторів і об'єктів, що базується в Кельні.

Тим часом, експерт екологічної організації "Грінпіс" - ядерний фізик Хайнц Смітал (Heinz Smital) в інтерв'ю DPA попередив, що висока небезпека радіоактивного опромінення зберігається і після відключення реакторів через неконтрольоване залишкове тепловиділення.

За матеріалами ВВС, Німецької хвилі, АР, Reuters