Японія: до і після цунамі. Фото з супутника

В Японії досі не встановлено остаточну кількість загиблих і постраждалих в результаті землетрусу і цунамі. Влада країни продовжує підраховувати збитки. Тим часом, в інтернеті з'являються все нові супутникові фотографії населених пунктів, на яких чітко видно, як вони виглядали з космосу до і після удару стихії. Впадають в очі гори уламків будівель, землі та глини, які спричинені хвилями.

За офіційними даними, зараз кількість загиблих та зниклих безвісти у результаті землетрусу і цунамі сягає 5 тисяч. Однак , на жаль, ці цифри будуть ще рости.

Як заявив минулої неділі глава поліції префектури Міягі, кількість загиблих там може сягнути десяти тисяч. Найбільше постраждало місто Сендай - адміністративний центр регіону, в ньому жили близько мільйона чоловік. Там водою змило цілий житловий квартал і міжнародний аеропорт.

Гігантські хвилі цунамі завдали серйозної шкоди також у префектурах Івате, Ібаракі, Тотігі, Тіба і в Фукусіма, де хвиля прокотилася на п'ять кілометрів вглиб узбережжя.

Паралельно з інформацією про нових загиблих з'являються історії про людей, які дивом вижили під час жахливих подій.

Одним зі щасливчиків долі є 60-річний Хіроміцу Шінкава - житель японського містечка Мінамісома. Чолов'ягу змило ударом цунамі у відкрите море, де він дрейфував на уламку даху свого будинку в 15 кілометрах від берега і прощався з життям.

60-річний японець вижив у руйнівному цунамі

У морі Шінкава провів дві доби. Він намагався привернути увагу команд суден, які проходили повз та вертольотів, що пролітали над ним. Але, очевидно, чоловіка ніхто не помітив - уламок даху, на якому Шінкава дрейфував, зливався з тисячами інших шматків будівель і сміття.

[L]Зрештою Шінкаву виявила команда корабля Морських сил самооборони Японії. Вхопившись однією рукою за уламок даху, в іншій руці Шінкава тримав клаптик червоної матерії, намагаючись привернути увагу рятувальників.

Хіроміцу розповів, що він і його дружина, дізнавшись про землетрус, спочатку вибігли з будинку, але потім повернулися за речами, коли і вдарило цунамі. Дружину його змило хвилею, але сам Хіроміцу забрався на дах, на якому його понесло у відкрите море.

"Я думав, що сьогодні - останній день у моєму житті", - розповів японець.

Чоловік вже не сподівався, що його врятують

Дізнавшись, що його дружина поки не знайдена, Шінкава розридався. Сам чоловік, за визнанням військово-морських фахівців, вижив тільки завдяки відносно стерпній погоді і штилю.

Деяких японців від порятунку відокремлювали лічені хвилини. Власниця магазину Харумі Ватанабе розповіла виданню The Daily Mail, як не встигла врятувати своїх старих батьків. Дізнавшись про наближення цунамі, вона кинулася додому, щоб забрати батька і матір.

"Через похилий вік вони не могли ходити, і я не встигла перенести їх в машину", - пояснила жінка.

Коли хвиля вдарила у вікна їхнього будинку, Харумі схопила батьків за руки. Але під ударом води вона не змогла втримати батьків. З криками "Я не можу дихати" вони сховалися під потоком води. Сама Харумі втрималася на місці.

"Я стояла на меблях, а вода дісталася мені вже до шиї. Під стелею залишався лише тонкий шар повітря. Я думала, що помру", - розповіла вона.

Ще троє літніх людей були знайдені живими в розбитому автомобілі, який віднесло цунамі. Одна жінка вчепилася за гілки дерева, а потім перестрибнула на пропливаючу поруч огорожу. Потоки води пронесли її на значну відстань, допомоги вона чекала всю ніч. Тепер її хвилює лише доля зниклої дочки.

34-річний водій вантажівки в Сендай врятував своє життя, вирішивши не бігти від хвилі, а закритися в машині.

"Менші автомобілі неслись у воді навколо мене. Усе, що я міг зробити - це сидіти в своїй вантажівці", - розповів він.

За матеріалами Вести.ру, The Daily Mail, The Telegraph, СNN та Global Post

Фото з The Telegraph, АР, Reuters та The New York Times

Реклама:

Головне сьогодні