Кашалоти здатні вигадувати собі імена

— 15 березня 2011, 13:47

Кашалоти - це представники ряду китоподібних, що мешкають в багатьох регіонах океану за винятком областей полярних. Ці тварини живуть великими стадами і багато спілкуються один з одним за допомогою характерних клацали звуків. Автори нової роботи раніше створили методику, яка дозволяє розрізняти звуки, що видаються окремими тваринами.

У новому дослідженні вчені вивчали сигнали, що видаються трьома кашалота. Фахівці зосередилися на послідовності з п'яти клацань, яка, як вважалося раніше, ідентична у всіх тварин, і часто передує більш тривалому сигналу.

Аналіз показав, що проміжки часу між клацаннями відрізняються в залежності від того, хто з кашалотів видає звуки. Вчені вважають, що за допомогою такої індивідуалізованої послідовності клацань кашалоти ніби представляються іншим тваринам по імені, пише Лента.ру з посиланням на Wired.

Нещодавно інший колектив дослідників, який також вивчав пісні китоподібних - а саме синіх китів - виявив, що, починаючи з 60-х років XX століття висота видаваних ними звуків безперервно і майже лінійно знижується. Точні причини цього явища вченим поки неясні.

Реклама:

Головне сьогодні