Арктиці загрожує озонова діра

— 16 березня 2011, 11:31

Низькі температури у верхніх шарах атмосфери і затяжна наявність озоноруйнуючих забруднюючих речовин, званих хлорфторвуглецем, створили основу для того, що вже навесні цього року може статися рекордна втрата захисного озонового шару над Арктикою.

"Ми зробили все, щоб захистити атмосферу від ХФУ (хлорфторвуглецю), але як і раніше отримуємо інформацію про втрату озону", - сказав фахівець німецького Інституту полярних і морських досліджень Альфреда Вегенера Маркус Рекс.

"Прямо зараз, на відповідних висотах, ми втратили близько половини озону, який мав бути там", - зізнався вчений в коментарі порталу LiveScience.com.

Рекс і інші дослідники з Європи, Росії та Північної Америки прийшли до цього висновку на основі даних, зібраних на 30 станціях на південь від Арктики.

Різке падіння концентрації озону над Антарктидою, що утворить сезонну озонову діру, було вперше відмічено в 1980-х роках. За сучасними уявленнями, руйнування молекул озону викликають реакції з антропогенним хлорфторвуглецем(ХФВ), найбільш відомими з яких є група фреонів. Монреальський протокол 1987 року забороняє виробництво ХФУ, що руйнують озоновий шар.

За оцінками вченого, на сьогоднішній день швидкість падіння концентрації озону становить близько 30-40 частин на мільярд (ПЦМ) в день при середній концентрації шару в арктичному регіоні близько 2 тисяч мкг/кг, що відповідає приблизно 2% щодня.

Реклама:

Головне сьогодні