Молочних підробок стає все більше

— 16 березня 2011, 18:11

Такого висновку дійшли фахівці "Укрметртестстандарта". З 17 зразків вершкового масла, відібраних для дослідження у магазинах та на ринках столиці, рослинні жири у кількості від 10 до 100%, містили 7 зразків, пише "Комсомольская правда в Украине".

Крім того, виявилося, що вітчизняних шанувальників вершкового масла чекають, такі "сюрпризи", як бактерії групи кишкових паличок, а також дріжджі та пліснява у кількості, що перевищує допустимі норми у десятки разів.

Фахівці також обурені ситуацією, що склалася на ринку згущеного молока. Як зазначили експерти, з п'яти відібраних зразків, три на 100% складалися із рослинного жиру, тобто в цьому "згущеному молоці" самого молока не було жодної краплі. Більше того: фальсифікати містили сорбінову та бензойну кислоту, а також двоокис титану, що масово використовується при виробництві титанових білил.

Враховуючи те, що молока в Україні з кожним роком стає все менше, декілька років тому, виробникам твердого сиру дозволили випускати, так званий "сирний продукт". Згідно технічних умов (ТУ), у сирному продукті дозволено заміняти молочний жир рослинним на 20-200%. Тому, на сьогоднішній день існує два різних продукти - сир твердий та сирний продукт.

Виявити підробку можна легко: для цього варто спитати продавця про супровідні документи або роздивитися сирну етикетку - там буде вказано чи це твердий сир, чи сирний продукт.

Загалом, висновки експертів невтішні: якщо наднизька ціна майже стовідсотково вказує на фальсифікат, то його висока ціна зовсім не є гарантією якості. Таким чином, споживач не може сам себе захистити і йому як і раніше залишається лише чекати, коли ці функції почне виконувати держава.

Реклама:

Головне сьогодні