Як не стати жертвою, якщо є підозри щодо вибуху. Поради міліції

— 30 березня 2011, 14:00

Суспільна небезпека зазначеного злочину полягає в тому, що розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про підготовку вибуху спричиняє значні матеріальні та моральні збитки.

Це може виявитися у виникненні занепокоєння та паніки серед населення, зриву нормального функціонування підприємств, установ, організацій, руху транспорту тощо.

До перевірки таких повідомлень залучаються значні сили міліції, інших правоохоронних органів та спеціальних служб, які відволікаються від виконання покладених на них завдань і вимушені проводити заходи з метою попередження загрози терористичного акту.

Як свідчить практика, потерпілі часто недооцінюють небезпеку. Хоча в багатьох випадках її можна було б уникнути. Для цього у повсякденному житті слід дотримуватися елементарних правил обережності, повідомляє прес-служба Шевченківського районного управління міліції міста Києва.

При виявленні предмету, схожого на вибуховий пристрій, необхідно:

здійснити невідкладні заходи щодо особистої безпеки та безпеки оточуючих, не порушуючи обстановки поблизу місця, де знаходиться підозрілий предмет;

терміново повідомити міліцію по телефону за номером 102 про виявлений вибуховий пристрій чи підозрілий предмет;

ні в якому разі не користуватися мобільним телефоном поблизу місця, де знаходиться можливий вибуховий пристрій.

Чинним законодавством передбачена відповідальність за цей вид злочину у вигляді штрафу до 50-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3-х років.

Проте, чималий відсоток таких злочинів як "Кримінальні вибухи" мають місце у повсякденному житті, здійснюються на замовлення та у процесі так званих "розбором" між злочинними угрупованнями, звичайно, викликаючи великий резонанс. Мотивами скоєння таких злочинів можуть бути зведення рахунків, помста тощо.

Згідно чинного законодавства - стаття 258 Кримінального кодексу України ("Терористичний акт") за вчинення вибуху передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, а у випадку вчинення таких дій повторно або за попередньою змовою групою осіб - від 7 до 12 років.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні