Вибухи у Мінському метро. Фото, Відео

У Мінському метро на станції "Октябрьская" стався вибух. Генеральна прокуратура Білорусі офіційно кваліфікувала вибух як теракт та порушила кримінальну справу.

Внаслідок теракту 12 чоловік загинуло, а 149 звернулося у лікарні за медичною допомогою. 22 людини знаходяться у важкому стані, повідомляє Інтерфакс-Білорусь з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

Потужність вибухового пристрою еквівалентна 5 кг тротилу, повідомляє Центр інформації та громадських зв'язків КДБ Білорусі. "Вибуховий пристрій, що містив рублену арматуру, цвяхи та металеві кульки, був розташований біля лави, що знаходилась на платформі", - сказано в повідомленні.

На думку правоохоронців, вибуховий пристрій було зроблено так, "щоб максимально збільшити вражаючий фактор, викликати множинні осколкові поранення".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що вибухом у метро в Мінську намагалися підірвати стабільність в країні. Про це він заявив на екстреній нараді, повідомляє його прес-служба.

"Негайно повинна бути надана допомога кожному постраждалому. Результати розслідування повинні бути кожен день. Людям дати повну інформацію", - підкреслив Лукашенко.

"Нам кинуто серйозний виклик. Комусь вигідно підірвати стабільність в нашій країні. Спокійного життя нам не дадуть. І повинно бути знайдено адекватну відповідь. І з відповіддю на питання, хто ці виродки, прошу поквапитися", - додав Лукашенко.

Між тим, у справі уже затримано перших підозрюваних, повідомляє Інтерфакс із посиланням на заступника генпрокурора Білорусії Андрія Шведа. Поки що не відомо, чи саме вони є винуватцями у підриві вибухового пристрою. Раніше стало відомо, що правоохоронні органи створили фотороботи двох можливих виконавців теракту.

За словами Шведа, правоохоронці відпрацьовують інформацію по декільком підозрюваним. Найближчим часом будуть фотороботи будуть представлені громадськості.

За словами голови МВС Білорусії Анатолія Кулєшова, зараз є декілька версій вибуху - "як зовнішні, так і внутрішні". Одна з версій, за словами голови МВС, пов'язана із вибухом у Мінську в ніч на 4 липня 2008 року. Тоді на святкуванні Дня незалежності спрацював вибуховий пристрій, однак жертв не було. Цей злочин, так і не було розкрито, не дивлячись на зусилля білоруських правоохоронних органів.

Тим часом, у Мінському метро встановлюють спеціальні металодетектори. "В метро наразі проходять слідчі дії. Через 2-3 години воно відновить роботу, на кінцевих зупинках уже встановлено 15 металодетекторів. Ця робота триває", - каже Анатолій Кулєшов.

Реклама:

Головне сьогодні