Майже третина дорослих українців мають доступ до Інтернету

— 12 квітня 2011, 16:42

Доступ до інтернету мають 30% дорослого (18+) населення або 11,4 млн. жителів України.

Про це свідчать дані соціального дослідження громадської думки Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), опублікованого у вівторок.

Так, опитування, проведене всередині лютого 2011 року, показує, що за останні 2 роки зростання користувачів всесвітньої мережі практично припинилося. Стабільним поки що можна назвати збільшення долі користувачів домашнім Інтернетом, яка з 2009 р. зберігає позитивну динаміку в 2%.

Дослідження також показало, що основну групу користувачів мережі складає молодь віком 18-29 років (46,6%). Досить вагомий відсоток користувачів спостерігається у групах 30-39 і 40-49 років (25,5% і 19,2%, відповідно), що сумарно складає майже таку ж долю, як і молодь до 30 років - 44,7%.

І лише старша вікова група (від 50 років) має низький рейтинг присутності в Інтернеті - 8,7%.

Розбіжність між молодшою (до 30 років) і старшою (старше 50 років) групами складає 37,9%. І цей розрив досить великий, оскільки практично половина жителів України (41,1%) - це люди віком 50 років і старші.

Таким чином, можна зробити висновок, що зростання користування Інтернет-ресурсом безпосередньо залежить від рівня залучення до цього процесу вікового населення країни.

Якщо говорити про гендерну відмінність користувачів, то тут доля чоловіків і жінок практично однакова. Хоча чоловіків серед користувачів Інтернету дещо більше, ця різниця статистично не значуща. Це вказує на рівномірну представленість в Інтернеті і жінок, і чоловіків.

Зовсім інша картина вимальовується у зрізі за освітою. Тут спостерігається лінійна залежність між рівнем освіти і долею користування веб-ресурсами. Практично половина всіх користувачів (41,1%) - це люди з вищою освітою. Майже стільки ж (37,4%) - користувачі з неповною вищою і середньою спеціальною освітою.

Люди з повною середньою і загальною освітою складають п'яту частину Інтернет-аудиторії, або 20,7%. І зовсім незначна присутність Інтернету у людей з неповною середньою освітою, яке складає лише 0,8%.

Серед основних причин, через які люди не користуються веб-ресурсами, були названі відсутність технічних можливостей, навичок та умінь користування.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні