Наслідки Фукусіми вже відчутні в Європі – експерти

— 13 квітня 2011, 10:22

Результати досліджень, проведених експертами французької Комісії досліджень та незалежної інформації щодо радіації (CRIIRAD), підтвердили наявність йоду-131 у дощовій воді на півдні Франції, а експертиза Французького інституту захисту від радіації показала, що йод-131 міститься також у молоці.

За словами експертів, загрозу становить здатність радіації накопичуватися, пише Німецька хвиля.

Французькі експерти радять дітям і вагітним жінкам не пити дощову воду, а також сире молоко. Окрім цього, не рекомендують вживати в їжу велике листя салату, оскільки великі поверхні всмоктують радіацію. Змити водою її не можливо.

CRIIRAD також радить садівникам поливати дощовою водою лише землю біля рослин, а не самі рослини. При цьому, наголошує комісія, немає жодного ризику, якщо людина чи дитина портрапить під дощ без захисного одягу.

На думку науковців з CRIIRAD, нині варто регулярно проводити моніторинг наявності радіації в питній воді, сирі, а також у м'ясі тварин, що пасуться на відкритих площах. Висловлюється побоювання, що йод-131 зрештою потрапить і до ґрунтових вод.

Французька Комісія досліджень та незалежної інформації щодо радіації, яка є неурядовою організацією, розробила ці рекомендації у відповідь на численні запити стурбованих громадян. Ці поради стосуються також мешканців інших країн Європи, де сліди радіації є подібними до французьких, зокрема у Бельгії, Німеччнині, Італії, Швейцарії.

Водночас, рівень радіації в окремих районах США й Канади дещо підвищився через аварію на японській АЕС "Фукусіма-1".

На слуханнях у Конгресі США глава федерального Агентства із захисту навколишнього середовища Ліза ДЖЕКСОН заявила: "Агентство не чекає, що рівень радіації в повітрі чи у воді в США досягне небезпечного рівня. Всі дані вказують на те, що він дещо підвищився в деяких районах, та все одно значно нижчий за той поріг, який можна вважати проблематичним".

Раніше невелика кількість радіоактивних частинок, які потрапили в повітря після аварії на "Фукусімі-1", досягла окремих районів західного узбережжя США, зокрема, в штаті Каліфорнія.

Реклама:

Головне сьогодні