В Нью-Йорку продано капсулу радянського космічного корабля

— 13 квітня 2011, 12:02

Капсулу космічного корабля "Восток ЗКА-2", запуск якого став останнім випробуванням систем безпеки перед історичним польотом Юрія Гагаріна, продано на торгах у Нью-Йорку.

Вартість угоди склала 2 млн. 882 тисячі 500 доларів, повідомляє BFM.ru із посиланням на організатора торгів - аукціонний будинок Sotheby's.

Капсула "Восток ЗКА-2" 25 травня 1961 року вивела на орбіту собаку Зірочку та манекен людини, котрого спеціалісти назвали Іван Іванович. Після двогодинного польоту капсула здійснила успішну посадку у 1000 кілометрах від Москви. Запуск капсули "Восток ЗКА-2" став останнім випробувальним пуском з землі в рамках підготовки першого польоту людини у космос. Політ Юрія Гагаріна відбувся через 18 днів після запуску капсули "Восток ЗКА-2", котра є точною копією тієї, в якій полетів перший радянський космонавт.

Торги Sotheby's були присвячені 50-й річниці від дня польоту Юрія Гагаріна.

Переможцем аукціону став екс-директор ВАТ "Связьинвест", чинний голова інвестиційного фонду ім. А.С.Попова Євген Юрченко. За його словами, які цитує AFP, він викупив капсулу для того, щоб повернути її до Росії.

Вона "оселиться" в одному із музеїв, присвячених російській космічній програмі, підкреслив підприємець.

Реклама:

Головне сьогодні