У ФБР нацистське посвідчення Дем'янюка вважають підробкою КДБ

— 13 квітня 2011, 14:57

У розпорядження агентства The Associated Press потрапив розсекречена доповідь ФБР від 1985 року, в якому зазначалося, що есесівське посвідчення Джона (Івана) Дем'янюка як видно було сфабриковано КДБ.

Згадане посвідчення служить центральним доказом причетності Дем'янюка до масових вбивств євреїв у концтаборі Собібор, на процесі, що проходить наразі у Мюнхені.

Адвокати й раніше висловлювали сумніви в достовірності посвідчення. Тим не менш, доповідь ФБР не зможе зняти підозр з Дем'янюка, оскільки з 1985 року посвідчення неодноразово перевірялося в США, Ізраїлі та Німеччині і в кожному випадку визнавалося справжнім.

Посвідчення Дем'янюка

Остання перевірка на справжність проводилася в березні 2009 року німецькими експертами-криміналістами: вони порівняли посвідчення Джона Дем'янюка з трьома аналогічними посвідченнями, які були надані для аналізу владою США.

За словами фахівця баварського управління кримінальної поліції Антона Дальмайера, на всіх чотирьох посвідченнях є відмітні особливості, які повністю збігаються. Підробити їх, як зазначив Дальмайера, не представляється можливим навіть за допомогою сучасного обладнання.

Деякі сумніви, втім, викликає фотографія Дем'янюка на посвідченні. Фото проштамповане двома круглими печатками, лінії яких дещо зміщені. За словами Дальмайера, фото, ймовірно, було здерте, а потім приклеєна заново. Німецький експерт, однак, підкреслив, що немає ніяких ознак підміни фото.

Доповідь ФБР з'явилася у самий розпал Холодної війни. Співробітники ФБР дотримувалися точки зору, що СРСР зацікавлений у підробці документів Дем'янюка, щоб тим самим очорнити образ іммігрантів, що втекли до США від комуністичних режимів. Зі свого боку фахівці з Бюро спеціальних розслідувань (OSI) при Мін'юсті США, безпосередньо займалися справою Дем'янюка, тоді ж прийшли до протилежних висновків, визнавши його нацистське посвідчення справжнім.

Реклама:

Головне сьогодні