Вчені вигадали, як управляти мобільником силою думки

— 14 квітня 2011, 12:24

Група фахівців з Центру обчислювальної нейробіології імені Шварца при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго (UCSD) під керівництвом Цзю-Пін Цзюнь розробило інтерфейс, що дозволяє набирати номер телефону силою думки.

Як і всі подібні системи, він ґрунтується на електроенцефалографії (ЕЕГ). Легкі портативні прилади такого роду дозволяють переміщати віртуальні об'єкти і навіть управляти автомобілем, повідомляє Компьюлента з посиланням на публікацію в журналі Journal of Neural Engineering.

У даному випадку на голову користувача кріпиться пов'язка з електродами і модулем Bluetooth, який передає сигнал на смартфон Nokia N73, "посилений" додатком, яке розпізнає мозкову активність.

Для роботи необхідно попереднє навчання. Користувачеві показують цифри від 0 до 9, що миготять з різною швидкістю. Кожній цифрі присвоюється певна частота з невеликим кроком: наприклад, одиниці - 9 Гц, двійці - 9,25 Гц і т. д. Враження від перегляду фіксуються в потиличній частині мозку, і згодом система може розпізнавати, на яку саме цифру дивиться людина.

У ході випробувань десяти піддослідним потрібно було набрати десятизначний номер зусиллям думки, і семеро зуміли впоратися із завданням. Ефективність залежить від конкретної людини, говорить пан Цзюн. Сам він домігся лише 85% результату.

Очевидно, що розробка стане гарною підмогою для повністю паралізованих. Дослідники вважають, що можна піти ще далі: створити пристрій для більш широкого застосування - hands-free, що не вимагає ні рук, ні голосу.

Реклама:

Головне сьогодні