Динозаври виявилися любителями нічного способу життя

— 15 квітня 2011, 11:38

Палеонтологи із Каліфорнійскього університету в Девісі встановили, що більшість динозаврів полювали вночі. Статті вчених з'явилися у журналах Science ї Evolution, пише Lenta.ru.

Так, більшість вважає що динозаври буки активні в основному вдень, тоді як дрібні ссавці вели нічний образ життя.

В рамках дослідження вчені аналізували побудову склерального кільця (із сучасних видів воно є тільки у ящірок та птахів, проте відсутнє, наприклад, у ссавців) і очної западини. Відомо, що на структуру кільця і западини впливають не тільки зовнішні фактори (як, наприклад, спосіб життя), але і походження виду.

Палеонтологам вдалося створити програму, котра, на основі даних про склеральне кільце і западину, дозволяє із більшою імовірністю визначити, який спосіб життя вела істота.

Працездатність аналітичної системи перевірялась на 164-х видах ящірок та птахів, що живуть і нині, і програма показала гарне узгодження із фактичними даними.

ВІДЕО ДНЯ

Після перевірки програма була використана для аналізу побудови черепів 33 видів стародавніх ящірок. У результаті дослідники встановили, що багато динозаврів вели нічний спосіб життя. Наприклад, вночі полювали велоцираптори, а також деякі види летючих динозаврів.

Зовсім нещодавно палеонтологи встановили, що у динозаврів були воші. На це вказує той факт, що кількість видів цих паразитів різко збільшилась 115 мільйонів років тому - набагато раніше за загибель ящурів.

Реклама:

Головне сьогодні